Cum va arata Romania in 2008

Data publicarii: 13-01-2008 | Economie

Criza creditelor ipotecare, declansata in SUA, a facut ravagii pe pietele financiare internationale in 2007, iar efectele acesteia se vor simti in toata lumea si in acest an, potrivit Business Standard. Petrolul este aproape de 100 de dolari barilul. In Romania, vor fi in acest an alegeri locale si parlamentare, urmind ca votul popular sa remodeleze pentru alti patru ani spectrul puterii. Cum va arata economia Romaniei in 2008 si cit de mult sau de putin va fi influentata de acesti factori?

Cele mai optimiste asteptari pentru 2008 le au oamenii de afaceri din agricultura, asigurari, resurse umane si training, care vad cresteri ale businessului in sectoarele in care activeaza pina la 60%, culminand cu sectorul de Real estate, unde valoarea tranzactiilor s-ar putea dubla in acest an.

La capatul opus, textilele, nu cu mult timp in urma "regina" exporturilor Romaniei, se asteapta la scadere a incasarilor in acest an cu circa 5,5%. Cele mai mari cresteri de salarii, de circa 20%, sunt asteptate in agricultura si in industria turistica.

Stagnari sau usoare cresteri ale marjelor de profit sunt asteptate in sectorul farmaceutic si mobila, ambele industrii cu o pondere de circa 1% in Produsul Intern Brut, in conditiile in care valoarea acestuia este estimata la 134 miliarde de euro de catre specialistii Comisiei Nationale de Prognoza.

Jucatorii din industria textila se asteapta la pierderi, fiind, se pare, sectorul care prognozeaza cele mai pesimiste evolutii dupa ridicarea restrictiilor de import privind textilele din China si relocarea capacitatilor de productie din Romania spre est, pe fondul cresterii costurilor cu salariile si cu utilitatile.

Instabilitatea pietelor financiare la nivel global ar putea trage in jos si Bursa de la Bucuresti in timp ce unii brokeri vorbesc de o crestere de pina la 20 - 30% a indicilor bursieri. Leul ar putea ajunge la un curs intre 3,3 si 3,75 unitati in raport cu moneda europeana.

La nivel macroeconomic, inflatia este vazuta de analisti intre 4,5 si 5,8%, in timp ce avansul PIB-ului ar putea fi intre 5,2% si 6,5%. Salariile ar putea creste cu 10 - 15%, procentaj confirmat de firmele de recrutare si de oamenii de afaceri contactati de Business Standard. Tinta BNR de inflatie este stabilita la 3,8%, in timp ce prognoza se situeaza la 4,3%.

Bancile se asteapta la o crestere a gradului de bancarizare si a marjelor de profit cu 10 - 12%, cu toate ca unii jucatori se tem de intrarea de noi concurenti pe piata si de efectul la nivel local al crizei creditelor ipotecare din SUA.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: