Vanatoarea in Delta Dunarii va fi interzisa
Data publicarii: 15-01-2008 | MediuDirectorul Directiei de Management Cinegetic din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Dicu, a declarat luni, corespojndentului NewsIn, ca Delta Dunarii va fi exclusa din fondul national de vanatoare.
Dicu a spus ca la baza acestei decizii sta Legea 407/2006, privind vanatoarea si protectia fondului cinegetic.
"In acest moment se afla in procedura o noua arondare a fondurilor de vanatoare, tocmai asa cum prevede noua lege a vanatorii, Legea 407. In speta, este vorba de eliminarea suprafetelor care, potrivit acestei legi, nu ar trebui sa faca parte din fondurile de vanatoare. Este vorba de acele parti din Rezervatia Biosferei prevazute de lege. Nu stiu sa va spun concret despre ce zone va fi vorba, pentru ca acum tocmai la asta se lucreaza si nu este procedura finalizata. Daca intreaga Delta este patrimoniu UNESCO, atunci, potrivit legii, nici vanatoarea nu se va mai practica acolo", a declarat directorul Daniel Dicu.
In ceea ce priveste intarzierea semnificativa in aplicarea legii, reprezentantul Ministerului Agriculturii a declarat ca termenul de conformare este de doi ani de zile de la aparitia legii privind vanatoarea.
"Am primit o notificare din partea Ministerului Mediului, care vine in aceeasi idee de a se revizui fondurile de vanatoare din zona Deltei Dunarii. Lucrarea se afla contractata cu un institut de cercetari si amenajari silvice, iar in acest moment nu stim exact care este situatia in Delta Dunarii", a relatat Dicu.
Si guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov, a precizat, luni, ca vanatoarea urmeaza sa fie interzisa in zonele din Delta Dunarii care sunt inscrise in patrimoniul mondial UNESCO si nu in tot perimetrul Rezervatiei, asa cum sustin cercetatorii Institutului de Cercetare - Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea. In opinia cercetatorilor institutului, toata suprafata Deltei se afla in patrimoniul de protectie internationala, si nu doar portiuni, asa cum sustine guvernatorul Rezervatiei Biosferei.
"Documentatia pentru UNESCO a fost facuta tot de cercetatori, si hartile pe care le avem noi si care au fost intocmite de institut, arata clar unde este patrimoniu UNESCO. Aceasta este realitatea, si nu am intocmit eu acele harti si acea documentatie. Eu vorbesc pe baza de documente. Legea spune ca in aceste zone nu se vaneaza si in consecinta nu vom mai elibera autorizatii de vanatoare in acele zone", a declarat guvernatorul Paul Cononov.
Potrivit aceleasi surse, zonele aflate sub patrimoniul UNESCO sunt: Mila 23, Crisan, Uzlina Papadia, Ligheanca, Ivancea, Ceamurlia si Sinoe. De asemenea sunt vizate si o parte din fondurile de vanatoare din: Popina, Sulina, Dunavat, Rusca si Salcioara.
"Vanatorii isi pot depune documentatia la noi pentru autorizatii, este o procedura care trebuie respectata, iar noi trebuie sa respectam legea. Sigur, ne pot ataca in instanta si ne asteptam sa urmeze procese pe aceasta tema. Insa, avand in vedere ca Ministerul Agriculturii este autoritatea centrala care raspunde de vanatoare, ei sunt cei care trebuie sa scoata acele fonduri de vanatoare care sunt in patrimoniul UNESCO", a mai precizat Paul Cononov.
Legea 407, privind vanatoarea si protectia fondului cinegetic, prevede ca nu se includ in fondul de vanatoare suprafetele din perimetrul construit sau imprejmuit din intravilan, suprafetele rezervatiilor stiintifice, suprafetele parcurilor nationale, suprafetele siturilor patrimoniului natural universal si suprafetele strict protejate din cadrul zonelor umede de importanta internationala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri