Banca centrala europeana retrage 20 miliarde euro din pietele monetare

Data publicarii: 16-01-2008 | International

Banca centrala europeana (BCE) a retras marti de pe pietele din zona euro suma de 20 miliarde euro din fondurile pe o zi (overnight), pentru a mentine dobanda la depozitele pe termen scurt aproape de nivelul de 4%, relateaza Reuters.

BCE a acordat bancilor imprumuturi saptamanale totalizand 190,5 miliarde euro, cu 25 miliarde mai mult decat se estima ca ar fi necesar, cererea puternica determinand costul mediu al fondurilor sa depaseasca asteptarile traderilor.

Imprumuturile interbancare la nivel mondial sunt sub presiune din august 2007, cand bancile au devenit mult mai precaute in ceea ce priveste securitatea creditelor, ceea ce a dus la destabilizarea sistemului financiar pe fondul crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite.

Bancile centrale au injectat lichiditate suplimentara in pietele monetare la sfarsitul anului pentru a diminua tensiunile, insa BCE a retras de atunci o mare parte din exces.

Continuand procesul de retragere a fondurilor, BCE a acceptat marti depozitele bancilor, in ultima zi a perioadei de mentinere a rezervelor, la o dobanda fixa de 4%, mai mare decat dobanda de 3% oferita in mod normal. Cererea a fost puternica, 28 de banci au licitat pentru a depune 45,7 miliarde euro.

Cererea a fost, de asemenea, puternica in cadrul licitatiei saptamanale a BCE, in cadrul careia bancile au licitat pentru 242,1 miliarde euro. Dobanda medie a acestei licitatii a fost de 4,21%, fata de 4,19% cat se estima in cadrul unui sondaj realizat de Reuters.

Lichiditatea suplimentara injectata in piete a mentinut dobanda la depozitele pe o zi sub 4%, reducand temerile legate de o criza de lichiditate in randul bancilor.

NewsIn