Agentia de rating Moody's recomanda Romaniei sa puna accent pe investitii

Data publicarii: 16-01-2008 | Economie

Agentia de evaluare financiara Moody's a recomandat marti guvernului Romaniei sa isi consolideze infrastructura in loc sa se concentreze pe cheltuielile sociale, pentru a evita punerea in pericol a perspectivelor de crestere pe termen lung, relateaza Reuters.

Moody's a subliniat ca ratingul Romaniei nu risca deocamdata sa fie coborat de la 'Baa3'.

Romania, noua membra a Uniunii Europene, a inregistrat in 2007 un deficit bugetar consolidat de 2,4% din produsul intern brut (PIB), dupa ce cheltuielile de ultim moment din noiembrie si decembrie au pus capat primelor zece luni ale anului cu buget echilibrat.

Economistii considera ca majorarea cheltuielilor sociale inaintea alegerilor parlamentare din acest an au determinat o supraincalzire economica ce ar putea duce la un deficit bugetar peste tinta guvernului pentru acest an, de 2,7% din PIB.

"Guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuielile curente si insuficient pe cheltuilile de capital din ultimii ani", a declarat pentru Reuters analistul pentru Romania din cadrul Moody's, Kenneth Orchard.

"Cea mai mare parte a majorarii cheltuielilor are ca sursa cheltuielile curente, precum cresterea salariilor si a pensiilor si, cu toate ca se fac planuri in mod continuu pentru un buget de capital mai mare, au fost inregistrate pierderi", a adaugat acesta.

Orchard a cerut, de asemenea, guvernului minoritar de centru sa reia reforma "stagnanta" in domenii cheie precum educatia, administratia publica, privatizarea, justitia si lupta impotriva coruptiei.

Cu toate acestea, a spus Orchard, "este foarte putin probabil, dat fiind contextul actual al alegerilor", ca guvernul sa se concentreze pe cheltuielile pentru investitii si sa sustina reformele.

Romania se confrunta pe de o parte cu nevoia de a investi bani in infrastructura si cu programele de combatere a saraciei, pentru ca incearca sa devina competitiva pe pietele din Uniunea Europeana, iar pe de alta parte cu nevoia de a reduce cheltuielile pentru a tempera inflatia si actualul deficit de cont curent.

"Problemele pe care le vedem in Romania mai degraba impiedica o urcare a ratingului, decat sa stimuleze o coborare a acestuia", a mai spus Orchard.

Anul trecut, agentia de rating Standard & Poor's a coborat perspectiva Romaniei de la stabil la negativ, pe fondul temerilor legate de lipsa unei reactii la agravarea situatiei economice pe plan extern.

Romania este evaluata la 'BBB-' de Standard & Poor's si la 'BBB' de agentia de rating Fitch.

NewsIn