Agentia de rating Moody's recomanda Romaniei sa puna accent pe investitii
Data publicarii: 16-01-2008 | EconomieAgentia de evaluare financiara Moody's a recomandat marti guvernului Romaniei sa isi consolideze infrastructura in loc sa se concentreze pe cheltuielile sociale, pentru a evita punerea in pericol a perspectivelor de crestere pe termen lung, relateaza Reuters.
Moody's a subliniat ca ratingul Romaniei nu risca deocamdata sa fie coborat de la 'Baa3'.
Romania, noua membra a Uniunii Europene, a inregistrat in 2007 un deficit bugetar consolidat de 2,4% din produsul intern brut (PIB), dupa ce cheltuielile de ultim moment din noiembrie si decembrie au pus capat primelor zece luni ale anului cu buget echilibrat.
Economistii considera ca majorarea cheltuielilor sociale inaintea alegerilor parlamentare din acest an au determinat o supraincalzire economica ce ar putea duce la un deficit bugetar peste tinta guvernului pentru acest an, de 2,7% din PIB.
"Guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuielile curente si insuficient pe cheltuilile de capital din ultimii ani", a declarat pentru Reuters analistul pentru Romania din cadrul Moody's, Kenneth Orchard.
"Cea mai mare parte a majorarii cheltuielilor are ca sursa cheltuielile curente, precum cresterea salariilor si a pensiilor si, cu toate ca se fac planuri in mod continuu pentru un buget de capital mai mare, au fost inregistrate pierderi", a adaugat acesta.
Orchard a cerut, de asemenea, guvernului minoritar de centru sa reia reforma "stagnanta" in domenii cheie precum educatia, administratia publica, privatizarea, justitia si lupta impotriva coruptiei.
Cu toate acestea, a spus Orchard, "este foarte putin probabil, dat fiind contextul actual al alegerilor", ca guvernul sa se concentreze pe cheltuielile pentru investitii si sa sustina reformele.
Romania se confrunta pe de o parte cu nevoia de a investi bani in infrastructura si cu programele de combatere a saraciei, pentru ca incearca sa devina competitiva pe pietele din Uniunea Europeana, iar pe de alta parte cu nevoia de a reduce cheltuielile pentru a tempera inflatia si actualul deficit de cont curent.
"Problemele pe care le vedem in Romania mai degraba impiedica o urcare a ratingului, decat sa stimuleze o coborare a acestuia", a mai spus Orchard.
Anul trecut, agentia de rating Standard & Poor's a coborat perspectiva Romaniei de la stabil la negativ, pe fondul temerilor legate de lipsa unei reactii la agravarea situatiei economice pe plan extern.
Romania este evaluata la 'BBB-' de Standard & Poor's si la 'BBB' de agentia de rating Fitch.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri