Drepturile de autor si diurnele raman fara contributii sociale

Data publicarii: 16-01-2008 | Finante-Banci

Drepturile de autor, diurnele de deplasare si participarea salariatilor la profit nu vor fi incluse in baza de calcul din care angajatorii au obligatia sa retina si sa achite contributii la asigurarile de somaj, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de Ministerul Muncii.

Guvernul a extins anul trecut categoriile de venituri luate in calcul, din 2008, la determinarea contributiilor sociale. Proiectul de Hotarare de Guvern aflat in dezbatere publica detaliaza, prin norme, sumele care intra si cele care nu sunt incluse in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Astfel, nu se includ in baza de calcul sumele reprezentand prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si diurne de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer.

Totodata, nu sunt luate in considerare drepturile de autor, participarea salariatilor la profit si compensatiile acordate in conditiile legii.

Curentul