Guvernul trimite in Europa o misiune de salvare a leului

Data publicarii: 16-01-2008 | Economie

O echipa formata din reprezentanti ai Bancii Nationale si ai Ministerului Finantelor va pleca prin Europa pentru a face lobby economiei romanesti, lovita tare de turbulentele internationale.

Autoritatile contraataca astfel scaderea ratingurilor Romaniei din 2007, urmata de iesiri importante de capital care au condus la miscari dramatice ale actiunilor si ale cursului leu-euro.

"Aceasta echipa va face exact ceea ce fac eu la diverse conferinte internationale. Va promova interesul Romaniei", a confirmat, in exclusivitate pentru Cotidianul, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, prezent la conferinta Euromoney de la Viena.

Bazele ineditei delegatii au fost puse la ziua de nastere a premierului Tariceanu. Intre doua cupe de sampanie, Tariceanu a discutat cu ministrul Varujan Vosganian si cu guvernatorul Mugur Isarescu despre situatia economiei romanesti. "In contextul ultimelor date economice, premierul a decis sa stabileasca o strategie de convingere a partenerilor europeni ca nu au motive de ingrijorare in privinta evolutiei economiei romanesti. Ministrul Varujan Vosganian a primit astfel sarcina sa se ocupe de acest lucru si sa se duca in capitalele europene pentru a transmite mesajul autoritatilor romane. Este raspunderea lui si in aceste zile s-a deplasat deja la Viena in acest scop", au spus surse guvernamentale.

"Ingrijorarile aparute ca urmare a depasirii estimarilor privind deficitul si inflatia, dar si comentariile reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, au determinat discutiile dintre cei trei", au mai spus sursele. Fostul ministru al Finantelor a declarat ca deficitul bugetar pe 2007 este mult peste cel estimat de autoritati si ca banca centrala va fi obligata sa ia masuri de stopare a presiunilor inflationiste.

Integral in Cotidianul