Avem de cheltuit peste 8 milioane de euro/zi de la UE

Data publicarii: 16-01-2008 | Economie

Incepand de maine, agentii economici vor putea depune primele proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Este vorba despre masura "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" din cadrul Programului Operational Regional (POR), toate demersurile fiind finalizate. Toate informatiile pot fi obtinute de la agentiile de dezvoltare regionala. Pana in prezent, toate proiectele care au fost depuse apartin autoritatilor locale sau centrale.

In primul an de la aderare, Romania a facut pasi mici si timizi spre cheltuirea fondurilor postaderare alocate de UE, respectiv cele 19,7 miliarde euro din bugetul european care vor fi alocate pana in 2013.

Desi nu am reusit, inca, sa cheltuim nici un ban din aceste fonduri, vestea buna este ca ne-am clasat pe locul 2 in UE, dupa Austria, la aprobarea programelor prin care puteam accesa acesti bani - Programele Operationale Sectoriale (POS). Astfel, in iulie anul trecut au fost aprobate 5 programe, iar in toamna lui 2007, celelalte doua programe operationale. "Anul 2007 a fost mai ales un an al formarii sistemelor de implementare, un an cand au fost reglate mecanismele de gestionare ale fondurilor", a declarat Razvan Cotovelea, director general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Astfel, pana in toamna anului trecut, Bruxelles-ul a aprobat toate cele 7 programe operationale si au fost lansate 4 cereri de proiecte - doua pentru Programul Operational Regional (POR) si cate o licitatie pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice, respectiv pentru Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Cererea de proiecte se lanseaza dupa ce se parcurg toate etapele de la aprobarea programului pana la publicarea ghidului solicitantului.

Integral in Gandul