Amazon a depasit pentru prima oara eBay ca trafic

Data publicarii: 16-01-2008 | Media

Desi in mod traditional eBay, cel mai mare site de licitatii din lume, avea cel mai mare trafic web pe segmentul comert online, pentru prima data in istorie Amazon, cel mai mare magazin online din lume, a reusit sa treaca pe primul loc, conform studiilor realizate de Nielsen Online, informeaza Bloombiz.

Pina acum, la fiecare sfarsit de an, in perioada Sarbatorilor, eBay avea cresteri record de audienta fata de anul anterior si, mai mult, timpul petrecut pe site de fiecare utilizator era din ce in ce mai mare. eBay depasea constant Amazon si se prezenta drept cel mai mare site de comert, desi tot ceea ce face este sa intermedieze o serie de tranzactii intre particulari. Anul acesta insa, Nielesen a anuntat ca situatia s-a schimbat. 

Avantajul eBay, faptul ca eset un site activ peste tot in lume si permite vanzarea oricarui bun sau serviciu, pare sa fi fost anulat de multiplele fraude si inselaciuni traite de utilizatori. Amazon are o lista de produse ca orice magazin, mai mult sau mai putin fixa, chiar daca in ultima vreme si-a extins gama cu o multime de alte bunuri.

Pe de alta parte insa, Amazon a castigat prin programele de afiliere si prin faptul ca a indepartat incet incet toate problemele legate de comezi si a continuat extinderea in noi regiuni geografice.

Mai mult, Amazon si-a deschis site-ul si pentru alti furnizori de produse, alegand varianta sa verifice fiecare astfel de companie. eBay permite accesul tuturor, dar asta s-a soldat cu inmultirea fraudelor si vanzarea a mii de produse contrafacute. Utilizatorii eBay sunt tot mai frustrati, iar asta se vede.

Este drept ca diferenta este foarte mica, am putea spune ca Amazon a avut noroc, daca nu ar fi istoria de ani de zile in care eBay a dominat statisticile. In decembrie 2007, pe Amazon au fost in total 59,62 milioane de vizitatori, fata de 59,37 milioane de vizitatori pe site-ul de licitatii online.

Tot pentru prima oara, audienta site-ului eBay a scazut. Conform studiului, per-total s-a diminuat cu aproximativ zece procente fata de luna decembrie 2006, spun cercetatorii Nielsen Online. Firma de audienta nu a facut publice informatiile de trafic, dar datele au fost obtinute de cotidianul american The New York Times.

Site-ul de licitatii eBay are in continuare mai multe afisari decat Amazon, deci totusi utilizatorii petrec mai mult timp si verifica fiecare produs de mai multe ori pentru a scapa de fraude. Dar acest lucru nu este neaparta un indicator pozitiv. Poate indica de asemenea ca o tranzactie pe Amazon este mai simplu de facut, mai rapid, mai pe placul utilizatorului. Sau poate ca aici vizitatorii gasesc mai rapid ceea ce cauta.

Integral in Bloombiz.ro