Parlamentul European a adoptat reglementarile privind creditele acordate populatiei
Data publicarii: 16-01-2008 | Finante-BanciParlamentarii Uniunii Europene (UE) au adoptat miercuri noi reglementari pentru a incuraja competitia in sectorul creditelor de consum si pentru a scadea costurile creditarii pentru cei 490 de milioane de cetateni europeni, consemneaza Reuters.
Parlamentul European a votat proiectul cu 695 de voturi pentru, 7 impotriva si 20 de abtineri, pe baza unui compromis larg intre partidele politice, sustinut preliminar de statele membre UE, care au un cuvant comun in acest sens.
In conformitate cu noile reglementari, populatia va avea acces la informatii standardizate despre credite, astfel incat va putea compara cu usurinta ofertele si astfel va sustine competitia in scopul scaderii ratei anuale a dobanzii.
Persoanele vor avea, totodata, dreptul de a se retrage dintr-un credit in decurs de 14 zile, aspect nou in multe dintre statele membre UE, si de a rambursa creditul in avans.
Reglementarile se refera la imprumuturi personale cuprinse intre 200 de euro si 75.000 de euro (297 dolari si 111.200 dolari), iar scopul lor este de a deschide piata dincolo de granitele nationale.
Statele membre ale Uniunii Europene (UE) cazusera de acord, la sfarsitul saptamanii trecute, cu privire la noile reguli pentru creditele de consum acordate populatiei, ca urmare a sprijinului primit din partea a doua din cele mai mari partide din Parlamentul European (PE), arata un document obtinut de Reuters.
"Statele membre ale UE au cazut de acord asupra unui compromis care se apropie de forma amendamentelor propuse de liberali si de socialisti", a declarat pentru Reuters o sursa avizata din Parlamentul European.
Comisarul european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, ceruse parlamentarilor sa voteze acordul.
"Astept cu nerabdare ca parlamentul sa ia decizia corecta pentru consumatori saptamana viitoare, sustinand acest acord", a declarat Kuneva, pentru Reuters.
"Noile propuneri de reglementare au scopul de a deschide o piata a creditelor de consum in valoare de 800 miliarde euro si care este in continuare foarte fragmentata in piete nationale, care refuza clientilor libertatea de alegere si preturi mai bune", a adaugat Kuneva.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România