Angajatii ar putea fi recompensati si cu bonuri de vacanta

Data publicarii: 17-01-2008 | Economie

Angajatii ar putea fi recompensati nu doar cu tichete de masa ci si cu bonuri de vacanta. Firmele vor putea acorda aceste prime sub forma unor vouchere pentru care salariatul nu plateste impozit dar este obligat sa mearga in anumite statiuni si la anumite hoteluri. Ramine de vazut daca ideea de vacanta a angajatorului coincide cu a angajatului. Voucherele de vacanta vor putea fi folosite exclusiv pentru servicii de turism.

La fel ca in cazul tichetelor de masa, nu pot fi schimbate in bani gheata si nici folosite pentru alte cumparaturi. Nu orice angajat poate beneficia de vocherele de vacanta. Conditia necesara pentru a primi acest bonus este ca angajatul sa fi cotizat intre 4 si 11 luni cu 10 la suta din salariul minim brut. Iar angajatorul trebuie sa contribuie si el.

Se propune insa si renuntarea la aceste fonduri de acumulare pentru voucherele de vacanta si sa se acorde simplu pe principiul tichetelor de masa. Sistemul pare bun pentru firme care isi pot deduce contravaloarea tichetelor pentru fiecare angajat, in limita salariului minim pe economie. Iar angajatul nu mai plateste impozit. Exista insa si unele dezavantaje. S-ar putea ca interesele firmei sa nu coincida cu ale angajatului.

Proiectul de lege privind voucherele de vacanta a trecut deja de Senat. Mai ramane decizia Camerei Deputatilor pentru ca legea sa fie promulgata si sa intre in vigoare.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: