Seful Federal Reserve sustine ideea unui plan de relansare economica

Data publicarii: 18-01-2008 | International

Seful bancii centrale americane, Ben Bernanke, a pledat joi pentru un plan de relansare imediata si temporara in fata pericolului unei eventuale intrari in recesiune a economiei SUA, avertizand totodata asupra riscurilor de derapaj bugetar in cazul in care masurile sunt prost concepute, scrie AFP.

"Apreciez ca o actiune bugetara ar putea fi utila, in principiu, pentru sustinerea economiei", a spus Bernanke, intr-un discurs tinut in fata comisiei de buget din camera reprezentantilor.

Presedintele Federal Reserve (banca centrala americana), Ben Bernanke, a avertizat, totodata, ca o concepere si punere in practica a unui astfel de plan sunt pasi "foarte importanti" si ca orice masura prost conceputa ar putea fi "destul de contraproductiva" daca este pusa in practica intr-un moment neadecvat sau in cazul in care "compromite disciplina bugetara pe termen lung".

Prin urmare, Bernanke a considerat ca ar trebui pus in practica rapid un plan de reforma bugetara, astfel incat efectele acestuia sa se faca resimtinte in urmatoarele 12 luni.

Deoarece masurile bugetare nu actioneaza imediat, "oricare ar fi meritele lor intrinseci, nu vor fi in stare sa stimuleze economia exact atunci cand va fi mai multa nevoie de asa ceva", a adaugat seful Fed, criticand in mod voalat cererile privitoare la scaderea de impozite favorizata de tabara republicanilor.

"Orice plan bugetar ar trebui sa fie si eficient, in sensul in care ar trebui sa maximizeze efectul pe termen scurt pentru fiecare dolar cheltuit", a adaugat Bernanke.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: