Sistemul fondurilor de pensii in Europa
Data publicarii: 18-01-2008 | Finante-BanciSistemul conturilor individuale de pensii s-a raspandit in Europa incepand cu anii '90. Ungaria, Polonia si Cehia au fost printre promotorii sistemului. Bulgaria, Romania, Ucraina, Rusia sau Croatia se afla in diferite stadii ale implementarii acestuia. Cele mai ridicate rate de crestere ale activelor, ca pondere in Produsul Intern Brut, le-au inregistrat Polonia si Ungaria. De altfel, polonezii sunt liderii regiunii, cu active de aproximativ 38 de miliarde de dolari, la sfarsitul lui 2006.
In zona Central Europeana prima tara care a trecut la noul sistem de pensii a fost Ungaria, in 1998, urmata un an mai tarziu de Polonia si Cehia. Vecinii nostri bulgari au inceput implementarea noului sistem de pensii in 2000. Slovacia, Slovenia, Croatia, Rusia, Ucraina sunt in diferite stadii pentru inlocuirea si completarea sistemului de pensii de stat.
Potrivit statisticilor, valoarea activelor fondurilor private de pensii a crescut constant. Astfel, in cazul Poloniei si al Ungariei, activele fondurilor au crescut de la o pondere de 2,4 respectiv 3,9 din PIB in 2001, pana la 11,1 respectiv 9,7 procente din PIB in 2006.
In Cehia si Bulgaria, cresterea a fost mai modesta. La sfarsitul lui 2006, activele fondurilor de pensii reprezentau aproximativ 4,6% din PIB in cazul Cehiei, si doar putin peste 2% in cel al Bulgariei.
Dupa valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private, Polonia este liderul detasat al regiunii, cu aproximativ 38 de miliarde de dolari, la sfarsitul lui 2006. De trei ori mai mica era valoarea activelor administrate de fondurile ungare de pensii iar cele din Chehia valorau doar 6,5 miliarde de dolari. In aceeasi perioada, activele fondurilor bulgare de pensii depaseau cu greu 1 miliard de dolari, chiar daca au avut rate de crestere de peste 40% in 2005 si in 2006.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri