Un cunoscut economist chinez ar putea deveni economistul sef al Bancii Mondiale

Data publicarii: 18-01-2008 | International

Un important economist chinez, Justin Yifu Lin, este considerat favorit pentru ocuparea functiei de economist sef al Bancii Mondiale, au anuntat surse avizate din cadrul Bancii, citate de Reuters.

Lin, in varsta de 56 de ani, este directorul si fondatorul Centrului chinez pentru studii economice, un think-tank din Beijing, activand si ca profesor de economie la Universitatea Peking si la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Hong Kong.

Acesta a obtinut un masterat in economie politica marxista de la Universitatea Peking in 1982 si un doctorat de la Universitatea din Chicago in 1986.

Economistul a primit de doua ori cel mai important premiu economic chinez, premiul Sun Yefang.

Lin este nascut in Taiwan si, conform unor informatii privind viata proprie, a inotat catre China din insula Kinmen, in 1979, acest act reprezentand o "tradare" rara, conform Reuters.

Surse din cadrul Bancii Mondiale afirma ca Lin este principalul candidat pentru a-l inlocui pe francezul Francois Bourguignon, insa numirea sa nu a fost confirmata sau aprobata de catre consiliul director al Bancii.

Cotidianul China Business News a anuntat vineri intr-un articol de prima pagina ca Lin ar putea deveni economistul sef al Bancii Mondiale.

Sursele afirma ca numirea sa va fi de bun augur pentru strategia institutiei de a fi mult mai folositoare pentru anumite economii emergente, ce cunosc o rata de dezvoltare foarte rapida, precum China.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a cautat sa lucreze indeaproape cu Beijingul in Africa, unde China este activ implicata in extractia de petrol si minereuri, precum si pe piata bancara.

Legaturile tot mai stranse ale Chinei cu Africa au nelinistit donatorii traditionali ai Bancii, care sunt ingrijorati ca statul chinez impune noi datorii asupra unor state africane.

Printr-un anunt de luna trecuta ce a venit ca o lovitura pentru Zoellick, China a acceptat pentru prima data sa devina un donator pentru programul Bancii Mondiale destinat ajutorarii statelor sarace.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: