Razboiul deschis cu pungile de plastic incepe si in Romania

Data publicarii: 18-01-2008 | Mediu

Romanii ar putea fi obligati in curand sa plateasca pungile de plastic pe care le primesc acum gratis la cumparaturi. Initiativa apartine Ministerul Mediului care vrea sa reduca astfel poluarea, pentru ca plasele sunt greu biodegradabile, dar si sa stranga bani pentru proiecte de mediu.

Principalii furnizori de pungi de plastic gratuite sunt centrele comerciale. Lupta cu pungile nu s-a dus numai in Romania. Prima tara europeana care a invins punga de plastic a fost Irlanda.

Din 2002, cine vrea punga la cumparaturi plateste 15 eurocenti. Pana la introducerea acestei masuri, fiecare irlandez folosea, in medie, 342 de pungi pe an. Dupa interzicerea pungii gratuite, in doar o jumatate de an s-au strans, cu banii din pungi, 3,5 milioane de euro, care au fost folositi pentru proiecte de mediu. In final, masura a determinat reducerea cu 90% a numarului de pungi de plastic in Irlanda.

In mai multe tari din lume, autoritatile, sensibilizate de organizatiile ecologiste, dar si de studiile medicale, au declarat razboi ambalajelor din plastic. Considerate revolutionare in anii 50-60, acestea au devenit adevarati dusmani ai naturii. Fabricate pe baza de petrol, ceea ce presupune costuri ridicate, pungile de plastic distrug fauna acvatica, sunt nocive pentru sanatatea omului, blocheza sistemele de canalizare si sunt un un pericol chiar si pentru circulatia rutiera.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: