Bancile vor fi obligate sa renunte la comisioanele ascunse

Data publicarii: 21-01-2008 | Finante-Banci

Romanii se vor putea imprumuta mai ieftin, iar bancile vor fi obligate sa renunte la comisioanele ascunse. Sunt decizii inculse intr-o directiva europeana in domeniu. Ba mai mult, romanii vor putea obtine credite de la orice banca din spatiul comunitar. Pe formularele in care isi prezinta oferta pentru creditele de consum, bancile vor fi obligate sa treaca si oferta concurentei.

Adica toate datele legate de credite similare in celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Directiva europeana aduce si un alt avantaj. Cei care vor sa se imprumute vor fi protejati si de comisioanele ascunse. Informatiile din oferte vor include dobanda anuala efectiva, stabilita in acelasi mod in toata Uniunea Europeana.

Anul trecut, doua treimi dintre europenii care si-au cumparat un bun de folosinta indelungata au apelat la creditul de consum. Specialistii nu cred ca romanii vor da buzna dupa credite in strainatate, desi dobanzile pentru un credit in euro variaza intre 6% in Finlanda si 12% Portugalia.

Bancile vor avea la dispozitie doi ani pentru a se conforma noilor reglementari. Pentru imprumuturile imobiliare si ipotecare, aceste reguli nu se vor aplica.

Antena 3