Braconierii de pensii private

Data publicarii: 21-01-2008 | Afaceri

La o zi dupa expirarea termenului limita pentru inscrierea la un fond de pensii private obligatorii, adica pe 18 ianuarie, unii agenti de marketing incheiau inca acte de adeziune. Mai mult, intarziatii pot spera sa-si aleaga administratorul pensiei inclusiv pe 23 ianuarie dimineata, dupa cum spun unii brokeri.

Agentii de marketing au incheiat acte de adeziune si dupa 17 ianuarie, data oficiala a "inchiderii  sezonului". Unii dintre agentii de marketing autorizati pentru a incheia acte de adeziune la fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II au incheiat acte de adeziune si vineri, 18 ianuarie. Campania initiala de aderare la fondurile de pensii private s-a incheiat joi, 17 ianuarie, pentru persoanele cu varste de pana la 35 de ani. 

Pensii la cinci fonduri in mai putin de trei ore. Asta putea face, fara prea mare efort, orice angajat care nu isi facuse pensie in intervalul stabilit de lege.

Reporterii EVZ si-au propus sa vada daca pot semna acte de adeziune la primele cinci fonduri de pensii de pe piata autohtona. Adica la ING, Allianz - Tiriac, Generali, Aviva si Interamerican, potrivit clasamentului realizat in functie de datele valabile la 1 ianuarie 2008.

Liber la incalcarea legii

Semnarea adeziunilor la un fond de pensii s-a putut face oriunde: la metrou sau in intersectie. Nu a fost imposibila nici semnarea unui act de adeziune in sediul unei case de brokeraj care lucra cu un anume fond.

Mai mult, intarziatii pot spera sa-si aleaga administratorul pensiei inclusiv pe 23 ianuarie dimineata, asa cum ne-au spus angajatii unui broker. "E nebunie zilele astea pentru ca toti agentii incheie polite pe ultima suta de metri. Noi trebuie sa trimitem toate adeziunile pana pe 23 ianuarie, dar in intervalul ramas mai putem incheia adeziuni pe care le antedatam", au spus acestia.

Planurile de ocolire a conditiilor legale impuse de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP) erau puse la punct inca de joi seara (17 ianuarie). Pe adresele de mail circulau informatii potrivit carora companiile ce administreaza fonduri de pensii accepta adeziuni in zilele ramase pana la centralizarea datelor. In timp ce unii agenti dadeau ca sigure doar anumite companii "indulgente", altii aveau mana libera de la toate.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: