ING: Cursul ar putea ajunge la 4 lei/euro

Data publicarii: 21-01-2008 | Finante-Banci

Inflatia s-ar putea situa si in acest an peste tinta Bancii Nationale a Romaniei (3,8%, plus/minus 1%), potrivit unui raport al ING Bank Romania. Din cei trei ani in care a tintit inflatia, BNR a reusit o singura data sa-si indeplineasca obiectivul. Iar 2008 ar putea fi al treilea an in care tinta de inflatie ar putea fi ratata. De asemenea, ING estimeaza ca leul va continua sa se deprecieze si ca va atinge pragul de patru lei/un euro in prima jumatate a anului.

Analistii de la ING sunt de parere ca preturile se vor majora si in acest an peste tinta bancii nationale. Prognoza acestora pentru anul 2008 este ca preturile de consum vor creste cu 5,4% (decembrie 2008-decembrie 2007). Ceea ce inseamna ca este posibil ca BNR sa rateze tintirea inflatiei si in acest an. Mai mult chiar, institutia condusa de Mugur Isarescu ar putea sa-si revizuiasca prognozele privind inflatia chiar din luna februarie. Pentru anul urmator, se estimeaza un avans al inflatiei de 4,3% (decembrie 2009-decembrie 2008).

Astfel, preturile s-ar incadra in tinta bancii centrale de-abia in a doua jumatate a anului viitor. De altfel, anul 2009 este vazut ca anul care va aduce ajustarile macroeconomice dorite. In anul urmator, noul Guvern va fi nevoit sa adopte o serie de masuri dure pentru a contracara dezechilibrele macroeconomice (cum ar fi inflatia).

Revenind la lupta impotriva inflatiei din acest an, este posibil ca banca centrala sa urce dobanda de politica monetara la 9% in urmatorul trimestru. Mai exact, se anticipeaza o majorare de 0,5 puncte procentuale in luna februarie si inca o crestere, tot de 0,5%, in luna martie. Aceasta este si concluzia unui alt studiu, realizat de Citi Group. Analistii de la Citi considera ca dobanda-cheie ar trebui sa fie majorata la peste 9% pe an, de la 8% pe an in prezent. Acestia se asteapta la o prima majorare a dobanzii cu 0,5%, in luna februarie.

Motorul economiei va fi, in continuare, cererea interna, propulsata de consumul privat si de cel public, dar si de activitatea investitionala. In acest sens, se apreciaza ca PIB-ul va creste in acest an cu 6,6% (prognoza revizuita in crestere) si cu 5,1% in 2009 (prognoza revizuita in scadere). In ceea ce priveste moneda nationala, economistii ING se asteapta ca leul sa continue sa se deprecieze fata de euro. Si chiar sa sparga pragul de patru lei pentru un euro in primele sase luni din acest an.

Totusi, anul 2008 s-ar putea incheia cu un curs euro/leu de 3,55. De asemenea, referitor la deficitul de cont curent, economistii ING prognozeaza ca acesta a ajuns la 14% din PIB la finele anului 2007. Desi un astfel de deficit este inerent in procesul de convergenta, nivelul acestuia este departe de a fi considerat "normal". Situatia este si mai problematica, deoarece date recente arata ca acoperirea sa prin investitii straine directe (ISD) a scazut de la 91% (la sfarsitul lui 2006) la 43% (noiembrie 2007).

Business Standard