Tu mananci la serviciu?

Data publicarii: 21-01-2008 | Lifestyle

Pauza de pranz aduce beneficii atat angajatilor, cat si angajatorilor.  De aceea, in tot mai multe firme se amenajeaza spatii pentru luat masa, noteaza Evenimentul Zilei. Acum sunt la masa, nu pot sa vorbesc. Suna-ma peste jumatate de ora" - aceasta este fraza pe care o rostesc, tot mai des, angajatii din multinationale, mai ales daca ii deranjezi cu apelul tau telefonic la pranz. Si asta pentru ca tot mai multi patroni au inteles cat face o masa luata cot la cot cu seful.

Unii ar spune ca s-ar putea sa-ti stea in gat, insa specialistii in resurse umane sunt de parere ca pranzul "la comun" este cea mai buna ocazie de cunoastere, fie ca este vorba despre superiorul tau, fie despre colegul cel nesuferit si intepat. In fond, la o mica discutie, printre imbucaturi, s-ar putea sa constati ca la biroul alaturat nu sta o acritura ori ca seful tau este ca sarea-n bucate.

Iei masa cu bossul

Reunirea in jurul mesei, spun expertii, este atat un element de socializare (si practic de consolidare a echipei), cat si un moment de incarcare a bateriilor pentru partea a doua a zilei (deci cu efecte asupra randamentului). "Socializarea este cu atat mai importanta cu cat echipa este mai mare. Noi ne intalnim cu totii la pranz, ne tratam de la egal la egal si ne spunem pe numele mic, de la director general la ingrijitoare", spune Nicoleta Pantea, HR manager al Lindab Romania. "Este vorba de socializare, pentru ca "mancam impreuna"", explica si trainerul Romeo Cretu.

Angajati fideli

Punerea la dispozitia angajatilor a unui spatiu unde sa ia masa sau chiar a unui bufet ori cantine reprezinta un motiv in plus pentru ca acestia sa se simta bine la serviciu. De altfel, cele mai multe multinationale ofera salariatilor aceasta facilitate, mai ales ca multe sunt situate in afara orasului. "Servirea mesei la serviciu este utila si pentru ca in felul acesta salariatii nu pierd timpul la cumparaturi. In plus, este o dovada ca angajatorul se preocupa de sanatatea angajatilor. Este un mijloc de fidelizare", apreciaza Lidia Marin, Head of Human Resources al Generali Asigurari.

Cum se mananca la firme mari

  • La Oracle, de exemplu,  spune Paula Neagu, PR specialist, angajatii pot lua masa de pranz ori la sediu, ori in oras, deoarece nu exista nicio restrictie. Toate cele patru sedii ale companiei Oracle din Bucuresti au cafeterii.
  • La Lindab, anul acesta se va construi o alta sala de mese, intrucat cea existenta nu mai este suficient de incapatoare.
  • La fabrica de frigidere de la Gaesti, spune Mihail Dragoi, managerul de resurse umane al Arctic, exista o cantina, unde se poate manca la pret redus (compania suporta jumatate din pretul meniului). Angajatii pot plati si cu bonuri de masa. Salariatii de la Arctic din Bucuresti pot iesi sa ia pranzul in oras. Unii prefera sa comande ceva chiar la birou.
  • La Generali Asigurari, spune Lidia Marin, in programul de lucru este prevazuta o pauza de pranz de o ora, intre orele 13.00 si 14.00.

In sediul central exista, la fiecare etaj, spatii special amenajate si dotate corespunzator, minibucatarii, precum si locuri destinate servirii mesei. Fiecare angajat are libertatea de a decide unde, in ce forma si alaturi de cine doreste sa-si petreaca ora libera. Angajatii au tichete de masa.

Integral in Evenimentul Zilei