Bush stimuleaza economia SUA prin reduceri de taxe

Data publicarii: 21-01-2008 | International

Planul Casei Albe menit sa salveze economia americana de o recesiune presupune reduceri de impozit ce se ridica la un total de 150 miliarde de dolari, noteaza Adevarul. Reducerea temporara a taxelor si a impozitelor de baza este solutia pe care o propune presedintele SUA, George W. Bush, pentru a contrabalansa o recesiune a economiei americane. Liderul de la Casa Alba crede ca planul economic trebuie sa fie vast si dinamic pe masura dimensiunii SUA si ar fi nevoie sa reprezinte cel putin 1% din PIB-ul tarii.

Presedintele si Congresul american se straduiesc sa gaseasca cea mai buna solutie pentru a preveni o recesiune a economiei SUA. Asta, in contextul in care temerile ca prabusirea sectorului imobiliar si criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc ar putea reduce drastic puterea de cumparare a americanilor si ar forta companiile sa reduca forta de munca.

Deduceri de impozite de 50% pentru companii

Pachetul economic menit sa stimuleze economia SUA, propus de Administratia Bush, valoreaza echivalentul a cel putin 1% din PIB-ul tarii si se ridica la aproape 150 miliarde de dolari.

"Pentru a mentine expansiunea economica si pentru a crea noi locuri de munca, Congresul si administratia trebuie sa lucreze pentru a legifera cat mai curand posibil un pachet pentru stimularea cresterii economice. Pachetul trebuie sa fie suficient de mare pentru a face diferenta pentru o economie atat de mare si dinamica cum este a noastra", a afirmat, vineri, liderul de la Casa Alba, in primul sau discurs pe aceasta tema.

"Acest pachet de crestere trebuie sa fie construit pe reducerea si scutirea de taxe, care vor avea influenta directa asupra economiei si sa nu fie bazat pe proiecte costisitoare care ar avea un impact direct minim", a mai adaugat el.

Scutirile de taxe care vor fi acordate companiilor le vor permite acestora sa deduca 50% din pretul noilor echipamente care vor fi achizitionate anul acesta. Firmele mici vor avea posibilitatea sa deduca pana la 200.000 de dolari din achizitiile de echipamente, in crestere de la 112.000 de dolari, cat aveau dreptul pana in prezent. Contribuabilii americani individuali vor beneficia de o reducere a impozitelor de pana la 800 de dolari, in timp ce cuplurile casatorite vor primi o reducere de taxe de pana la 1.600 de dolari.

Integral in Adevarul