Fitch: Polonia ar putea adopta euro in 2012

Data publicarii: 24-01-2008 | International

Agentia de rating Fitch, a anuntat miercuri ca potrivit estimarilor sale, Polonia ar putea adopta moneda europeana in 2012, insa nu trebuie eliminata posibilitatea amanarii acestei date cu un an sau doi, informeaza Reuters.

Fitch a anuntat ca saluta planurile noului guvern de la Varsovia ce urmareste reducerea deficitului public si sporirea veniturilor din privatizari, desi a adaugat ca bugetul din 2009 va fi un test pentru noul cabinet ce doreste introducerea reformelor.
"Adoptarea euro in 2012 este foarte probabila. Acesta este scenariul nostru principal. Procesul ar putea fi amanat cu un an sau doi", a declarat pentru Reuters analistul Fitch, David Heslam.

Guvernul de centru-dreapta, condus de prim-ministrul Donald Tusk ce a castigat alegerile parlamentare in octombrie 2007, este mai pro-european decat guvernul precedent, insa a nu a stabilit un plan clar pentru aderarea la zona euro.

Potrivit premierului, adoptarea euro este putin probabila pana la sfarsitul mandatului noului guvern, ce se va incheia in 2011.

Heslam a afirmat din nou faptul ca Fitch ar putea sa creasca ratingul pentru Polonia in urmatorii trei ani.

In noiembrie, Heslam a declarat pentru Reuters ca agentia ar putea sa-si creasca perspectiva asupra Poloniei in 2008.

"Am auzit cateva lucruri bune in legatura cu reducerea datoriei publice, concentrarea asupra procesului de privatizare si diminuarea cheltuielilor publice", a spus Heslam.

"Vom vedea determinarea noului guvern atunci cand va lucra la adoptarea bugetului pe 2009. Acest guvern este in mod clar mult mai favorabil mediului de afaceri si mai putin ostil adoptarii euro", a spus Heslam.

Fitch a acordat Poloniei ratingul A- si o perspectiva stabila.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: