Eurodeputat francez: presedintele BCE este omul orchestra de pe Titanic

Data publicarii: 25-01-2008 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) este "omul orchestra de pe Titanic", care continua sa "cante in timp ce vaporul se scufunda", a declarat joi eurodeputatul francez Jean-Pierre Audy, in cadrul unei dezbateri despre politica monetara din parlamentul european, relateaza AFP.

Miercuri, in plina cadere a burselor, presedintele BCE a ramas inflexibil in ceea ce priveste politica monetara. In fata parlamentarilor europeni, Jean-Claude Trichet a lasat sa se inteleaga ca o reducere a dobanzii in zona euro este putin probabila, contrar masurilor luate in Statele Unite, cu toate ca, in acest an, cresterea economica ar putea fi sub estimari.

"Nu stiu de ce, insa nu sunt surprins de aceasta rigiditate, care este anormala intr-un moment in care situatia este foarte grava si in care este timpul sa actionam. Jean-Claude Trichet este oarecum ca omul-orchestra de pe Titanic, ce continua sa cante in timp ce vasul se scufunda", a declarat Jean-Pierre Audy, printr-un comunicat.

"Independenta BCE, la care tin foarte mult, si personalitatea speciala a presedintelui institutiei ii impiedica pe sefii de stat sa impuna o guvernare economica si monetara mai buna in spatiul european", a mentionat Audy.

Audy a cerut o dezbatere in parlamentul european asupra "rolului monedelor in lume", astfel incat deputatii sa-si poata exprima parerea in fata presedintilor consiliului, Comisiei Europene si Forumului ministrilor de finante din zona euro - Eurogroup.

"BCE trebuie sa transmita ipietelor si investitorilor un semnal de incredere prin reducerea dobanzii de politica monetara, pentru a relansa o crestere economica pe baze sanatoase, urmand modelul bancii centrale americane", a mai spus Audy.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: