Miliardarul Branson a prezentat prima naveta spatiala turistica

Data publicarii: 25-01-2008 | Lifestyle

Prima naveta spatiala turistica va intra in activitate peste numai doi ani. Este promisiunea miliardarului Richard Branson, care a dezvaluit, miercuri, la New York, macheta aparatului orbital aflat deja in constructie. Naveta a fost prezentata ziaristilor de Sir Richard Branson si de proiectantul sau, Burt Rutan. Indraznetul miliardar britanic crede ca turismul spatial are un viitor stralucit: el se gandeste la hoteluri orbitale si excursii in jurul Lunii sau chiar pe alte planete.

"Candva, in viitor, sunt absolut sigur ca vom popula alte planete, si cred ca asta va fi o posibilitate reala chiar peste o suta de ani", a declarat Richard Branson. Naveta turistica este derivata din Space Ship One, vehiculul conceput de Burt Rutan care a efectuat, in 2004, primul zbor suborbital cu finantare privata.

Astronava va avea la bord sase turisti si doi piloti. Ea va decola de pe o baza din New Mexico, purtata de un avion de care se va desprinde la mare altitudine. La 110 kilometri deasupra Pamantului, turistii vor admira planeta prin numeroasele hublouri ale navei. Intreaga calatorie va dura doua ore si jumatate.

Peste 200 de barbati si femei s-au inscris pentru excursii si chiar au depus un avans consistent. Plimbarea pe orbita va costa 200.000 de dolari, mult mai putin decat cele 20 de milioane percepute de Rusia pentru o excursie pe Statia Spatiala Internationala. Primul zbor experimental este programat anul viitor si-l va avea ca pasager chiar pe Branson.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: