Adrian Vasilescu (BNR) recunoaste ca s-a imprumutat in euro

Data publicarii: 26-01-2008 | Finante-Banci

Consilierul guvernatorului BNR recunoaste ca nu se supune normelor Bancii Centrale. Declaratia a fost facuta la emisiunea Live de la postul de radio News Fm. Despre ce este vorba: Vasilescu a spus ca are un imprumut in euro, contrar recomandarilor pe care BNR le-a facut tuturor romanilor, de a contracta creditele "doar in moneda in care isi castiga bani" (moneda in care sunt platiti). El spune ca in vara lui 2007, creditul lui era unul avantajos.

Atunci, romanii cu credite in valuta "aplaudau evolutia leului in raport cu euro", (cursul de era de 3,1112 lei pentru un euro). Acum insa, "toata lumea fluiera, dar, s-ar putea ca, la vara, sa aplaude din nou", spune Vasilescu. Dincolo de aceasta situatie inedita, Vasilescu a precizat ca a vrut sa faca imprumutul in lei dar banca i-a putut acorda doar euro.

Consilierul guvernatorului a demonstrat, printr-o povestire ipotetica, ca actualul curs valutar de la noi nu este influentat de situatia politica din tara. "Care presiune politica? Un tanar de 24 de ani care lucreaza la o banca din Londra poate apasa un buton si trimite 300 de milioane de euro in Romania, dimineata, si apoi, seara, sa-si retraga banii. Pe el nu-l intereseaza ce se intampla in politica de la noi din tara. Tanarul a vazut doar o posibilitate de a face bani pentru banca la care lucreaza..."

Problema Romaniei si a romanilor este ca, "din pacate, consumam mai mult decat producem(...), conform calculelor, in 2007, romanii au consumat cu 14 miliarde de euro mai mult decat au produs" a spus Vasilescu.

De asemenea, "traim intr-o lume care se imprumuta insa supraindatorarea este pericolul cel mai mare. Supraindatorarea inseamna ca se poate ajunge la o instabilitate finaciara si la o bomba sociala (cei care-si pierd casele sau bunurile pentru ca au imprumutat bani si nu mai au cum sa-i returneze)", a declarat Adrian Vasilescu.

"Trebuie sa temperam creditarea. De la o luna la alta, la noi, creditele se inmultesc insa BNR va avea grija sa nu ajungem la un stadiu de supraindatorare." Consilierul guvernatorului a precizat si faptul ca, in prezent, romanii traiesc in trei lumi separate. "Traim in trei Romanii: prima, cea a oraselor de marimea Bucurestiului, a doua reprezentata de orasele medii ca marime si a treia respectiv satele."

O Romanie ideala din punct de vedere financiar este vazuta de consilierul Adrian Vasilescu ca fiind reprezentata printr-un "triunghi al bunastarii. Cele trei laturi ale acestuia ar fi formate din democratizarea investitiilor, a imprumuturilor si a veniturilor care nu trebuie sa fie mari ci decente si sa ajunga la cea mai mare parte a populatiei Romaniei", a concluzionat Vasilescu.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: