Bancherii vad o crestere de circa 2% a dobanzilor la credite

Data publicarii: 28-01-2008 | Finante-Banci

Majorarile consecutive ale dobanzii cheie si devalorizarea puternica a leului cresc ratele la imprumuturile pentru populatie. Creditele in euro devin mai scumpe ca urmare a devalorizarii leului, iar cele in lei au dobanzi mai mari ca urmare a inaspririi politicii monetare a Bancii Nationale a Romaniei.

Bancherii vad o crestere de pana la 2% a dobanzilor la credit pe parcursul anului 2008. Studiile elaborate de departamentele de cercetare ale unor banci precum UniCredit sau Erste prevad de asemenea o scumpire a imprumuturilor. Scumpirile au inceput deja, iar unele banci (printre care BCR si UniCredit) au operat majorari de dobanda de 0,5%-1% pe medie si pana la 3 procente in unele cazuri. Banca Nationala a majorat dobanda de politica monetara cu 0,5%, la 8% la sedinta din ianuarie, iar analistii si bancherii vad o noua majorare, de cel putin 0,5%, la sedinta din februarie.

La finele anului 2007, creditele in valuta reprezentau 53% din totalul creditarii, cu o crestere de 134,4% (de patru ori cat creditele in lei) pe ansamblul anului 2007. Deprecierea leului va mari costurile acestor credite, chiar daca dobanda si comisioanele raman aceleasi.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: