Speculatorii joaca masiv pe euro
Data publicarii: 28-01-2008 | Finante-BanciIn ultimele zile de tranzactionare din saptamana trecuta, speculatorii pietei interbancare au avut de castigat din plin pe seama fluctuatiilor de curs, cumparand valuta in perioadele de minim si vanzand pe maxim, noteaza Adevarul. Interesant este ca aceste jocuri au inceput sa se mute, in timp, dincolo de momentul in care BNR anunta cotatiile zilei (dupa ora 12,30), astfel ca influentele lor asupra cursului de referinta sunt tot mai mici.
De exemplu, vineri - dupa ce Banca Nationala fixase cursul de referinta la 3,7694 - speculatorii de portofoliu s-au jucat, din nou, la cursul de schimb. Astfel, la mijlocul sedintei de tranzactionare au aparut brusc ordine masive de cumparare de valuta din partea unor investitori. Cererea mare a determinat in final o urcare rapida a cursului de schimb pana la un maxim 3,837 lei/euro. Apoi, speculatorii au inceput sa vanda valuta, iar cursul de schimb a inceput sa scada la fel de repede pe cat crescuse.
Cursul e vulnerabil, leul cedeaza usor
"Leul a cedat usor, ceea ce denota vulnerabilitatea cursului de schimb. In plus, trebuie sa retinem faptul ca speculatorii sunt interesati sa faca profit, si nu neaparat sa influenteze cursul de referinta al bancii centrale", este de parere Catalin Maciuca, dealer la MBK Romexterra Bank. In opinia dealerului, cursul de schimb are puterea sa isi revina: "Situatia din Romania a fost exacerbata in ultima perioada. Avem totusi o economie functionala si o crestere economica decenta, ceea ce va permite leului sa isi revina".
"Volumele de transfer au fost foarte mari, atat datorita ordinelor de cumparare de valuta ale strainilor, cat si pe baza unor ordine comerciale venite din partea importatorilor. Acestia vor sa se protejeze impotriva deprecierii leului, considerand ca trendul descrescator se va mentine", au declarat mai multi dealeri ai pietei valutare, citati de agentiile de presa.
Potrivit acestora, in debutul sedintei de vineri piata a fost linistita, fara oscilatii sau volume semnificative, insa, ulterior, volumele de transfer au crescut, in conditiile unei volatilitati ridicate. "Ordinele mari de cumparare de valuta venite din partea strainilor au determinat deprecierea puternica a leului, pana la un minim de 3,84-3,8450 lei/euro, in jurul orei 15,00", au aratat dealerii. De remarcat ca aceste jocuri au avut loc dupa anuntarea cursului oficial, ceea ce arata ca speculatorii castiga din diferentele de cotatie, nu dintr-o anumita valoare a valutelor.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri