Liberalii vor introduce contul unic colector

Data publicarii: 28-01-2008 | Finante-Banci

PNL are drept obiectiv scaderea birocratiei, motiv pentru care, in 2008, se va introduce, la nivel national, contul unic colector pentru contribuabili, precum si extinderea sistemului de depunere on-line a declaratiilor pentru obligatiile aferente la buget.

Ministrul IMM-urilor, comertului si turismului, Ovidiu Silaghi, a explicat ca, pentru s caderea birocratiei, care este unul dintre cele mai importante obiective ale PNL, s-a decis realizarea contului unic colector, in care se fac toate platile catre bugetul de stat, in afara de plata TVA si a accizelor. Potrivit lui Silaghi, daca pana acum un agent economic avea de facut 30 pana la 50 de plati in diferite conturi pentru bugetul de stat, acum are de facut cel mult doua, unul pentru bugetul de stat, altul pentru bugetul asigurarilor sociale.

Ministrul a precizat ca aceasta varianta a inceput deja sa functioneze, pentru societatile care nu aveau datorii, din septembrie 2007, urmand ca din ianuarie sa fie pusa in aplicare pentru toate societatile. 

La randul sau, seful ANAF, Daniel Chitoiu, a vorbit despre extinderea la nivelul intregii tari a sistemului depunerii on-line a declaratiilor pentru obligatii aferente bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale. Chitoiu a mentionat ca, in prezent, depun on-lin marii contribuabili din Bucuresti si judetul Ilfov, de la 1 ianuarie 2008 metoda a fost extinsa pentru inca opt judete, urmand ca de la 1 aprilie sistemul sa se introduca la nivel national.

In plus, de la 1 iunie 2008, se va introduce plata prin card a unor categorii de obligatii bugetare, precum impozitul pe venit, pentru persoanele fizice autorizate. De asemenea, in a doua parte a anului 2008, se va extinde aceasta posibilitate de plata on-line a unor categorii de obligatii bugetare si catre contribuabili persoane juridice, in functie de capacitatea sistemului informatic de care dispune ANAF.

Chitoiu a precizat ca ANAF intentioneaza ca, incepand cu trimestrul II al anului 2008, sa creeze o baza unica de date cu intrebari si raspunsuri pentru "educarea fiscala" a contribuabililor in declararea si plata impozitelor. "Speram ca aceste masuri care vin in sprijinul contribuabililor, atat in ce priveste plata, cat si declararea, sa constituie masuri de reducere a birocratiei pentru contribuabili", a mentionat seful ANAF.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: