Oficialii europeni standardizeaza viramentele bancare in euro

Data publicarii: 29-01-2008 | Finante-Banci

Dupa introducerea monedei unice, care a simplificat tranzactiile in zona euro, oficialii europeni vor sa simplifice si alte forme de plata, o prima etapa fiind inceputa luni, prin lansarea unui instrument standardizat pentru viramentele bancare, in incercarea de a inlesni plata prin card, scrie AFP.

"Dupa modelul platilor cu monede sau bancnote de euro, nu va mai exista nicio diferenta intre un virament bancar de la Roma la Frankfurt sau de la Viena la Salzburg", a declarat un membru director al Bancii Centrale Europene (BCE), Gertrude Tumpel-Gugerell, in cadrul prezentarii acestei initiative.

Zona Unica de Plati in Euro (SEPA) acopera zona euro, insa si celelalte state ale Uniunii Europene (UE), precum si Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Elvetia.

Obiectivul este ca, in trei ani, sa poata fi folosit un singur cont bacar pentru realizarea tuturor operatiunilor in euro: viramente, extrageri si plati prin card, fara sa se tina cont de domiciliu. Operatiunea va fi la fel de simpla, de sigura si la acelasi cost cu cele nationale.

In prezent, este imposibil, de exemplu, sa fie achitata prin debit direct o factura telefonica dintr-un cont bancar deschis intr-o alta tara europeana.

"Schimbarea nu va fi brusca, trecerea se va face treptat in urmatorii trei ani", a explicat un expert european. "Mijloacele de plata SEPA vor fi introduse progresiv si vor coexista, pentru o perioada, cu actualele sisteme nationale", a adaugat acesta.

Sistemul standardizat de viramente a fost cel mai simplu de pus in practica. O reglementare din 2001 obliga, deja, bancile sa factureze toate viramentele in euro din spatiul UE la acelasi pret cu cel national.

Un mecanism european de debit direct va fi pus in practica cel tarziu pe 1 noiembrie 2009. Cea de-a treia etapa, ce va marca sfarsitul cartilor de credit "nationale", este planificata pentru sfarsitul lui 2010.

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) au cerut bancilor sa faca eforturi pentru a permite utilizatorilor sa treaca rapid la noile instrumete de plata SEPA, printr-un comunicat publicat luni.

NewsIn