Credite pentru rau-platnici - dobanda totala poate ajunge la 45%-50%

Data publicarii: 29-01-2008 | Finante-Banci

5,9 milioane de romani sunt datori la banci. Dintre acestia, mai bine de 350 de mii figureaza la Biroul de Credit pe lista rau-platnicilor, noteaza Gandul. Iar numarul acestora ar putea sa creasca si mai mult in conditiile in care aprecierea euro a dus la cresterea ratelor lunare cu mai bine de 15% in ultimele luni. Totusi, in goana lor dupa clienti, bancile nu mai tin cont nici de sfaturile bancii centrale (care cer multa atentie cand vine vorba de creditare), nici de statisticile oficiale referitoare la restantieri, care se schimba de la o luna la alta.

Astfel ca a aparut un nou produs bancar, "creditul pentru rau-platnici". Acesta a fost lansat de curand de Citifinancial: "Acum oferim imprumuturi si celor aflati in Biroul de Credite!". La prima vedere pare o adevarata mana cereasca: se cer putine documente, o carte de munca sau un cupon de pensie, un venit lunar net cat jumatate din minimul pe economie si se aproba repede. Ceea ce nu trebuie omis este ca dobanda finala poate ajunge si la 50%. Banca isi informeaza din prima clientii ca nu tine cont de statutul lor de rau-platnici si ca eforturile autoritatilor de a stopa creditele acordate celor care nu-si platesc ratele sunt egale cu zero.

Aceasta nu este insa o premiera pe piata bancara romaneasca: mai sunt si alte banci care ignora cateodata datele Biroului de Credit. Spre exemplu, CEC sau BCR recunosc ca mai inchid ochii cand vine vorba de datoriile clientilor, insa numai in anumite conditii.

De la reprezentantii Citifinancial jurnalistii de la Gandul au aflat ca pot lua un credit de nevoi toate acele persoane care "nu au inregistrat intarzieri la Biroul de Credit in ultimele 3 luni". Suma maxima care poate fi obtinuta este de aproape jumatate de miliard de lei vechi. Cat priveste dobanda perceputa pentru creditele acordate persoanelor fizice, aceasta variaza intre 8,8% si 34,49%, fiind de cel putin doua ori mai mare decat dobanzile percepute de restul bancilor de pe piata pentru creditele de nevoi personale acordate in lei. Daca adaugam si comisioanele si taxele de acordare, dobanda anuala efectiva se poate apropia binisor de 45-50%. Aceasta creste direct proportional cu datoriile solicitantului.

Integral in Gandul