Angajatii sanatosi care iau concediu medical risca dosar penal

Data publicarii: 30-01-2008 | Diverse

Angajatii sanatosi care isi iau concediu medical sau parintii care muncesc la negru ca sa obtina si indemnizatia de crestere a copilului se vor alege cu dosare penale, noteaza Cotidianul. Inspectia Sociala, noua institutie din subordinea Ministerului Muncii, va controla de la 1 februarie acordarea prestatiilor sociale, cit si activitatea institutiilor statului in domeniul asistentei sociale.

Cei aproape 300 de inspectori de la nivel national ii vor verifica pe cei care au beneficiat de diverse forme de prestatii sociale, cum ar fi indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, pensia pe caz de boala sau plata concediului medical. Inspectorii vor face practic munca de detectiv. Ii vor urmari pe beneficiari si vor stringe documente, probe foto si declaratii de la vecini pentru a verifica daca acestea corespund cu realitatea. Insa, spre deosebire de anchetele sociale clasice, aceste controale vor fi inopinate.

Maria Muga, inspectorul general de stat, spune ca se vor lua la verificat, prin sondaj, dosarele de asistenta sociala, iar cei care vor fi descoperiti cu fals in declaratii "vor fi incriminati penal". In plus, spune Muga, li se va retrage dreptul la respectiva prestatie sociala si vor fi actionati in instanta pentru recuperarea banilor acordati pina atunci. "Vom verifica tot ceea ce inseamna acordare de prestatii sociale, pentru ca stim ca exista in Romania destul de multe persoane care declara in fals pentru a lua ajutoare sociale", a mai spus inspectorul general.

Aceasta a explicat ca, spre exemplu, in cazul pensiilor pe caz de boala "vor colabora cu institutiile de specialitate pentru a verifica certificatele medicale pe baza carora s-au dat banii. Noi avem acest drept de a verifica astfel de situatii cu medicii care elaboreaza certificatele, inclusiv in cazul concediilor medicale". Muga a mai spus ca informatiile din dosar vor fi verificate de inspectori si pe teren: "Mergem sa urmarim daca un angajat este sau nu bolnav, stam de vorba cu vecinii". Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Sanatate, spune ca si ei fac astfel de controale si ca se vor face echipe mixte cu cei de la Inspectia Sociala.

In ceea ce priveste indemnizatiile de crestere a copilului, "aici vom verifica parintii despre care avem sesizari ca ar munci la negru, dar declara ca stau acasa cu copilul si iau indemnizatia. Inspectorii vor supraveghea parintele, sa vada daca sta cu copilul sau nu, vor vorbi si cu vecinii, de asemenea".

Cit despre ajutoarele sociale, inspectorul general adjunct Cristian Spirescu a spus ca "se vor verifica declaratiile pe proprie raspundere ale beneficiarilor, daca au mintit sau nu, si daca se gasesc nereguli vor fi sesizate organele penale, iar institutia care acorda ajutorul va fi obligata sa redreseze situatia intr-un termen-limita negociat".

In cadrul controalelor, despre care Muga spune ca vor fi in mare parte "pe nepusa masa", echipa de inspectori face un proces-verbal de constatare care impreuna cu toate probele ce se "preleveaza" in urma anchetei de pe teren ajung la inspectorul general, care sesizeaza toate institutiile implicate si acorda termene de rezolvare a problemei.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: