Romanii iau credite in franci elvetieni, speriati de cresterea euro

Data publicarii: 30-01-2008 | Finante-Banci

Speriati de cresterea monedei europene, tot mai multi romani iau imprumuturi in franci elvetieni. La prima vedere, ofertele sunt tentante. Ele ascund insa nenumarate riscuri. Daca ar fi sa va bazati pe analistii economici, cele mai sigure credite sunt cele in lei. Creditele in moneda straina sunt atractive pentru ca poti lua sume mari la dobanzi mai mici decat la cele in lei. Insa creditele in moneda straina, cum ar fi cele in franci elvetieni, au costuri ascunse precum si riscuri mai mari.

"Ca sa poti sa cumperi franci elvetieni ca sa platesti ratele din lei va trebui sa treci practic prin 2 cursuri: prin euro-leu si euro-franc", explica specialistii.

Francul elvetian s-a apreciat fata de leu cu 25% din iulie 2007 pana acum. Din aceasta cauza, cei care aveau o rata de 1.000 franci elvetieni platesc acum 1.250 de franci elvetieni pe luna. In plus, analistii estimeaza ca dobanzile pe piata monetara elvetiana vor creste in curand.

"In momentul in care creste costul finantarii pe care trebuie sa-l suporte banca comerciala care a acordat creditul, ea va transfera acest cost pe clientul care a luat creditul", informeaza reprezentanti ai bancilor.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: