Comisia Europeana propune noi norme pentru etichetarea alimentelor

Data publicarii: 31-01-2008 | Diverse

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, un proiect de regulament potrivit caruia pe etichetele produselor alimentare trebuie afisate, in mod clar si lizibil, informatii esentiale referitoare la produsul respectiv, a informat Comisia Europeana.

Proiectul de regulament stabileste principiile generale pentru etichetarea produselor alimentare, ce trebuie respectate in cadrul industriei alimentare.

"Aceste principii includ cerinte privind lizibilitatea etichetei, care trebuie sa afiseze caractere de cel putin trei milimetri, claritatea si acuratetea acesteia, precum si cerinta potrivit careia prezentarea unor informatii optionale nu va distrage atentia de la informatiile obligatorii", se precizeaza in comunicatul Comisiei.

Astfel, propunerea adoptata miercuri solicita afisarea clara, pe partea anterioara a ambalajului produsului alimentar a continutului sau energetic, precum si a cantitatii de grasime si de sare. In plus, trebuie specificata proportia acestor elemente in comparatie cu dozele de referinta, cum ar fi doza zilnica recomandata.

De asemenea, proiectul de regulament propune obligativitatea ca toate alimentele care contin substante alergene, precum alunele, laptele sau pestele, sa mentioneze acest lucru pe eticheta.

"Acesta reprezinta un pas inainte fata de cerinta actuala privind etichetarea referitoare la alergeni care este aplicata, la nivel comunitar, doar in cazul produselor alimentare preambalate", informeaza Comisia. Conform noilor norme, va trebui ca si in cazul alimentelor neambalate dar si a celor servite in restaurante sau de catre unitatile de catering sa fie indicata prezenta alergenilor.

Propunerea Comisiei are drept scop facilitarea accesului consumatorilor la cele mai importante informatii afisate pe etichetele produselor alimentare, dar si asigurarea unei oarecare uniformitati a modului de prezentare in toate statele membre.

NewsIn