10 sfaturi ca sa va prelungiti tineretea

Data publicarii: 31-01-2008 | Lifestyle

Stresul, consumul de alcool in exces si sedentarismul sunt principalii factori care va imbatranesc, noteaza EVZ. Chirurgia plastica va poate face sa aratati mai tineri, dar de ce sa apelati la astfel de metode artificiale, cand va puteti pazi singuri de trecerea anilor?! Ca sa nu imbatraniti inainte de vreme, corectati acele comportamente care va dauneaza sanatatii. Niciodata nu este prea tarziu sa va lasati de fumat, sa va apucati de sport si sa mai pierdeti din greutate, afirma specialistii citati de publicatia "Prevention".

1. Nu va lasati coplesiti de stres - Stresul slabeste imunitatea, creste riscul unui atac de cord si va predispune depresiei. Totodata, este principalul factor al imbatranirii. "Primul pas este sa va dati seama ca sunteti stresat si sa observati semnele stresului: transpirati, vi se accelereaza bataile inimii", sugereaza medicul Elissa Epel, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco (SUA). Pe termen scurt, puteti corecta stresul cu ajutorul plimbarilor lungi si al exercitiilor de respiratie, insa, pe termen lung, trebuie sa adoptati masuri care va fac viata mai putin stresanta.

2. Nu beti alcool in exces - Un pahar de vin pe zi face bine la sanatate. Consumat in cantitati mici, vinul scade riscul aparitiei bolilor de inima si pe cel al unui atac de cord. Daca beti insa alcool in cantitati mai mari, va puneti sanatatea in pericol. Nu veti obtine relaxare, asa cum probabil scontati, ci vor aparea probleme cu ficatul, gatul, pieptul. Si alte organe pot fi afectate.

3. Evitati sedentarismul - Multi oameni au devenit sedentari, iar lipsa de miscare imbatraneste. Ca sa deveniti mai activi, trebuie in primul rand sa vreti sa faceti sport. "Parcati mai departe de serviciu, plimbati-va prin parc, urcati pe scari", sugereaza profesorul de geriatrie William Evans. Dupa ce ati facut acesti primi pasi, mergeti la o sala de sport. Testati-va inainte rezistenta la efort. Pe langa faptul ca va prelungeste viata, miscarea va ajuta sa pierdeti in greutate, reduce stresul si va pazeste de boala Alzheimer. Jumatate de ora de sport pe zi va ajuta in lupta cu anii care trec.

4. Feriti-va de excesul de grasimi saturate - Grasimile "rele", care se depun pe vasele de sange, se gasesc in carne, lactate si unt. Ele maresc valorile colesterolului si va predispun la bolile cardiace. Adoptati dieta mediteraneeana si consumati mancaruri gatite cu uleiuri de masline sau cu cele canola. Acestea au componente care duc la scaderea colesterolului. "Chiar daca nu pierdeti neaparat in greutate mancand dupa dieta mediteraneeana, veti fi cu siguranta mult mai sanatosi", sugereaza profesorul William Evans.

5. Renuntati la fumat - Aproape jumatate dintre romani fumeaza, desi sunt cunoscute efectele nocive ale fumatului. Potrivit studiilor, fumatul creste riscul aparitiei tuturor tipurilor de cancer si grabeste formarea ridurilor. Ca sa va lasati mai usor de fumat, incercati sa folositi tratamente si substituenti de nicotina, insa doar la sfatul medicului.

6. Stati departe de aerul poluat - Macar atunci cand faceti sport, feriti-va de poluare. Alergati mai degraba in parc decat pe strazi, de preferat dimineata, cand aerul este mai curat, si nu va cumparati locuinte situate aproape de marile intersectii.

7. Nu va expuneti razelor soarelui - Soarele imbatraneste pielea si creste riscul cancerului de piele. Folositi creme protectoare, iar in sezonul de vara, cand va expuneti, profitati de soare la orele diminetii.

8. Dormiti suficient - Lipsa somnului provoaca, in timp, probleme de memorie si creste valorile tensiunii arteriale. Scoateti din camera televizorul si calculatorul si amenajat iva dormitorul in asa fel incat sa va asigurati un somn bun. Faceti curatenie generala, puneti jaluzele si cumparati-va un pat bun.

9. Scadeti in greutate - Cu ajutorul nutritionistului, alegeti o dieta care sa se potriveasca stilului vostru de viata. Nu este deloc sanatos sa fiti gras. Kilogramele in plus cresc riscul de diabet, boli cardiace si cancer.

10. Nu mancati prea mult zahar - Pentru a va potoli pofta de dulce, intoarceti-va la fructe. Consumati mai putin prajituri si alte produse imbibate cu zahar.

Evenimentul Zilei