Serviciile postale din UE vor fi complet liberalizate pana in 2013

Data publicarii: 01-02-2008 | International

Dupa ani intregi de controverse, eurodeputatii au aprobat, joi, ultima etapa a deschiderii concurentei pe piata serviciilor postale din Uniunea Europeana (UE), care prevede sfarsitul ultimelor monopoluri din curierat pana cel tarziu pe 1 ianuarie 2013, consemneaza AFP.

Parlamentul European a validat, la a doua lectura, acordul incheiat la inceputul lui octombrie 2007 intre ministrii europeni insarcinati cu sectorul postal, care se inspirasera in mare masura din recomandarile facute la prima lectura de parlamentarii europeni.

Uniunea Europeana (UE) va putea astfel sa finalizeze liberalizarea sectorului postal, o piata strategica unde lucreaza 5,2 milioane de salariati si care are o cifra de afaceri de aproape 88 miliarde euro, adica in jur de 1% din produsul intern brut (PIB) al celor 27 de tari membre ale Uniunii, potrivit datelor Comisiei Europene, arata AFP.

Procesul de liberalizare a serviciilor postale din UE a inceput in urma cu mai multi ani. Ministrii europeni cazusera de acord la sfarsitul lui 1996 asupra unei deschideri treptate a concurentei in sectorul postal. Liberalizarea serviciilor de curierat a inceput, initial, cu expedierile care cantareau peste 350 de grame, iar apoi greutatea a fost diminuata treptat.

Pana in prezent, doar cinci state membre ale UE si-au deschis total piata serviciilor postale - Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Olanda si Germania. In celelalte tari, insa, companiile postale traditionale isi mentin monopolul, mai ales pentru trimiterile obisnuite, cu o greutate mai mica de 50 de grame. Aceasta situatie se va sfarsi, insa, pe 1 ianurie 2011.

Un numar de 11 tari au reusit sa obtina, totusi, o amanare de doi ani, printre care Luxemburg, Grecia - unde trebuie asigurate servicii postale pentru mai multe insule - si majoritatea noilor state membre, cu exceptia Estoniei, Bulgariei si Sloveniei.

Pentru a evita problemele la nivel de concurenta, statele membre ale UE care si-au liberalizat complet piata serviciilor postale vor putea refuza sa acorde licente de exploatare companiilor care mai au inca un monopol pe piata lor interna.

Comisarul european pentru piete interne, Charlie McCreevy, a comentat pozitiv, joi, procedura care "va permite promovarea inovatiei, imbunatatirea serviciilor si scaderea costurilor".

"Operatorii postali vor fi stimulati in mai mare masura sa implineasca nevoile consumatorilor si utilizatorilor lor, ceea ce va duce la cresterea calitatii si a viabilitatii serviciilor postale", a mai declarat McCreevy, citat de AFP.

Pentru a tempera temerile legate de o eventuala inrautatire a calitatii serviciilor postale, mai ales in regiunile izolate, textul adoptat de parlament prevede obligatii de oferire a unui serviciu general.

Astfel, distribuirea si ridicarea corespondentei trebuie asigurate cel putin cinci zile pe saptamana, chiar si in zonele rurale sau izolate.

Statele membre ale UE vor fi, totodata, libere sa impuna garantii sociale.

Mai multi parlamentari europeni au cerut, totusi, ca textul sa nu fie golit de substanta prin masuri prea protectioniste, cu aluzii mai mult sau mai putin directe la cazul Germaniei.

Germania tocmai a terminat liberalizarea pietei sale postale la inceputul anului. In paralel, insa, oficialii de la Berlin au impus un salariu minim cuprins intre 8 si 9,80 euro/ora, criticat de multi concurenti ai Deutsche Post, care platesc mult mai putin.

Deputatul olandez Corien Wortmann-Kool a incurajat, astfel, miercuri seara, Comisia Europeana sa inceapa o ancheta in cazul Germaniei, acuzand un "efect de precedent defavorabil".

"Franta si alte tari vor urma modelul Germaniei", a avertizat eurodeputatul.

NewsIn