Isarescu declara razboi total creditarii

Data publicarii: 01-02-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei ar putea introduce noi restrictii asupra creditelor acordate de banci, noteaza Cotidianul. "Noi am descurajat de multe ori imprumuturile. Am primit si injuraturi. Dar sintem constienti ca aceasta este calea (n.r. - pentru a atinge tinta de inflatie). Ceea ce facem noi, au facut si celelalte tari care sint mai avansate", a declarat la TVR guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Oficialul bancii centrale a subliniat faptul ca masurile pe care institutia pe care o conduce le va lua nu sint placute si vor fi resimtite ca restrictii majore.

Creditarea in valuta va fi, probabil, cea mai afectata. "Toata abaterea de la tinta de inflatie a datelor motiveaza foarte clar si majorarea dobinzii, si intirzierea, uneori nedefinita, a conditiilor restrictive prin intermediul rezervelor minime obligatorii si, de ce nu, motiveaza chiar introducerea altor masuri, daca simtim ca alaturi de inflatie apar pericole legate de stabilitatea financiara, prin creditari exotice", a explicat Isarescu intr-un interviu anterior.

Pe linga mentinerea rezervelor minime obligatorii, aflate la cel mai inalt nivel din Europa, BNR ar mai putea introduce si alte masuri restrictive. "Nu stiu exact ce ar mai putea face BNR. Pot sa spun insa ca rezervele minime nu mai pot fi majorate. Sint deja la un nivel foarte mare", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar, care vede o majorare a dobinzilor de 1-1,5 puncte procentuale in urmatoarea perioada. O parere asemanatoare are si presedintele CA al Bancpost, Mihai Bogza. "Nu stiu ce va face BNR si nici nu vreau sa le dau idei. Totusi, cred ca rezervele minime obligatorii au ajuns deja la un nivel suficient de mare incit sa provoace reactii adverse. Nu cred ca mai pot fi majorate", explica Bogza.

Fostul viceguvernator al BNR crede ca si Guvernul are, prin neimplicare, o vina in ceea ce priveste scumpirea creditului. "Este normal ca autoritatile sa incerce sa tempereze efectele deficitului mare de cont asupra economiei. Acest lucru trebuie sa se intimple insa printr-un mix de politici (monetara/fiscala). Nu este normal sa se impuna restrictii doar in zona politicii monetare, nu si a celei fiscale", ne-a mai spus Bogza, care crede ca Banca Nationala va majora dobinda de politica monetara cu inca 0,5% la sedinta din februarie.

"In ceea ce priveste posibile masuri ale BNR, anticipam doua cresteri succesive ale nivelului dobinzii de politica monetara pina la nivelul de 9% in prima jumatate a anului. Atit perioada de politica monetara restrictiva, cit si perceptia de crestere a riscului bancar vor avea ca rezultat dobinzi mai mari si pentru produsele bancare", spune si Rozalia Pal, senior economist al UniCredit.

Banca Nationala incearca sa limiteze creditarea prin doua metode principale. Prima dintre ele este majorarea dobinzii de politica monetara, masura care se reflecta indirect in dobinzile practicate de banci la credite. BNR a majorat dobinda-cheie pina la 8% si se pare ca la sedinta din februarie o va mai majora cu inca 0,5% pina la 8,5%. Pina acum, majorarile dobinzii de politica monetara s-au simtit aproape integral in costul creditarii.

In al doilea rind, BNR mai intervine in piata bancara prin rezervele minime obligatorii impuse bancilor. 40% din depozitele atrase in valuta si 20% din cele in lei sint depuse de catre banci in Banca Nationala contra unor dobinzi cu mult mai mici decit cele oferite clientilor. Nivelul rezervelor este cel mai mare din Europa si a fost folosit deseori ca argument al bancherilor pentru costul mare al creditarii. Rezervele nu mai au insa efectul scontat in contextul in care multe dintre banci externalizeaza o parte a creditelor in valuta catre bancile-mama.

Cele mai tari declaratii ale guvernatorului

  • Creditul nu este o donatie. Noi am descurajat de multe ori imprumuturile. Am primit si injuraturi. Dar sintem constienti ca aceasta este calea. Ceea ce facem noi, au facut si celelalte tari care sint mai avansate
  • Noi ne batem cu sabii de otel pentru inflatie. O sa luam masurile necesare. Acestea nu sint placute. Uneori sint resimtite ca restrictii majore
  • In ciuda deprecierii din ultimul timp, "leul se afla intr-un proces de revenire"
  • Evitam sa intervenim direct in piata, dar nu am lasat niciodata cursul liber
  • Economic, as spune ca ceea ce se intimpla este normal, un proces de echilibrare, pe undeva relativ dureroasa, pentru ca se scumpesc bunurile de import
  • Bugetul pe 2008 este mai mare decit PIB-ul Romaniei din anul 2000. A face cheltuieli peste nivelul prevazut, in contextul turbulentelor internationale, ar fi total iresponsabil

Cotidianul