Negare: Vosganian respinge acuzatiile ca economia e in impas

Data publicarii: 04-02-2008 | Economie

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a respins sambata categoric criticile ca economia s-ar afla in pragul recesiunii si a prezentat Rezolutia Delegatiei Permanente a PNL privind masurile de debirocratizare si defiscalizare.

Vosganian a tinut sa puncteze ca PNL "respinge categoric acele atitudini care socotesc situatia economica din Romania ca fiind nefavorabila si incearca sa sugereze ca Romania a intrat in recesiune economica, ba chiar se apropie de colaps". Din punctul de vedere al lui Vosganian, " Romania continua tendintele favorabile care au demarat inca la inceputul acestui deceniu".

Ministrul economiei a precizat ca, in discutiile avute la Comisia Europeana, proiectia Guvernului privind cresterea economica sustinuta pentru anul 2008 a fost agreata. El a adaugat ca trebuie luate masuri pentru a se reduce posibile riscuri pe care le are orice tara din UE in fata crizei de pe pietele financiare americane.

Potrivit lui Vosganian, luna ianuarie a validat evaluarea facuta privind sustenabilitatea sistemului de pensii. "Proiectia pe care am facut-o pana in anul 2020 si care a fost inaintata sindicatelor arata clar ca sistemul de asigurari sociale este perfect sustenabil", a continuat ministrul.

Vosganian a respins varianta ca bugetul ar trebui rediscutat, insa a precizat ca Guvernul este dator sa preintampine posibile efecte pentru a avea un bun control al cheltuielilor. Ministrul a mentionat ca, in cateva saptamani, va prezenta Guvernului un material care va duce pentru 2008 la economisirea a cel putin un miliard de euro si evitarea pericolului de a depasi pragul de 3% deficit pe acest an.

In cadrul Delegatiei Permanete a PNL s-a adoptat o rezolutie care a prezentat initiativele Guvernului privind debirocratizarea si defiscalizarea, prezentata de Vosganian. In rezolutie sunt mentionate introducerea contului unic colector, extinderea sistemului de depunere online a declaratiilor pentru obligatiile aferente la buget, reducerea numarului total al avizelor si autorizatiilor emise de autoritati, astfel ca pornirea afacerilor sa fie un proces mai usor, simplificarea procedurilor de inregistrare ca "persoana fizica autorizata" la trei zile, simplificarea procedurilor de inregistrare a IMM-urilor pe Bursa de Valori.

Vosganian a spus ca Guvernul doreste, pentru 2008, o crestere economica de cel putin 6,5%, prin coordonarea cu BNR sa se atinga tinta de inflatie de 4,2%, iar in decembrie salariul mediu brut in Romania sa fie dublu fata de 2004.

Ministrul economiei a mai precizat ca, in urma unei analize avuta cu producatorii, impactul cresterii pretului la gaz asupra cresterii preturilor produselor este de 0,2-0,3%, doar la produsele de panificatie cresterea fiind de 0,5%. Vosganian a negat si zvonurile ca aceasta crestere la gaz va antrena si cresterea pretului la energia electrica.

Cat priveste prezentarea in Parlament pentru a prezenta masuri de reducerea a dezechilibrelor macroeconomice, Vosganian a precizat ca aceasta solicitare trebuie sa urmeze procedura specifica Legislativului. El a adaugat ca a vorbit  cu presedintii comisiilor parlamentare sa se faca o audire in care sa prezinte filozofia Guvernului pentru restrangerea cheltuielilor guvernamentale. "Mi-ar face mare placere sa prezint prognoza economica pe 2008, sustenabilitatea economica a sisetmului de pensii si voi veni in Parlament", a mai afirmat Vosganian.

Vosganian a mentionat ca agentia Fitch nu a redus ratingul de tara, ci l-a pastrat si a schimbat perspectiva din stabila in negativa pornind de la criza internationala si legandu-o de deficitul de cont curent. "Veti vedea in urmatoarea luna ca masurile pe care le vom lua vor schimba atitudinea oficialilor europeni, care vor spune ca Guvernul Romaniei este eficient si ia masurile care se impun", a subliniat ministrul economiei.

Liderii PD-L au reluat vineri criticile la adresa Guvernului pentru dezechilibrele macroeconomice care s-ar fi manifestat in ultima perioada. Theodor Stolojan a criticat Guvernul si pentru ca nu a oferit un raspuns la invitatia PD-L ca premierul sa se prezinte in Parlament, alaturi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru adoptarea unei strategii de redresare economica si a spus ca autoritatile se limiteaza la cosmetizarea probelemelor de interes economic prin acordarea de subventii catre Agentia de Strategii Guvernamentale.

NewsIn