Franta se opune oricarei preluari ostile a bancii Societe Generale

Data publicarii: 04-02-2008 | International

Un consilier al presedintelui francez Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta se opune in continuare oricarei preluari ostile a Societe Generale (SocGen), banca franceza grav afectata de o frauda interna in valoare de 4,9 miliarde euro, relateaza Reuters.

In cadrul unui interviu acordat ziarului francez Le Parisien, ce a fost publicat duminica, secretarul general al cancelariei prezidentiale franceze, Claude Gueant, a anuntat ca Franta prefera o solutie "amicala" in cazul in care Societe Generale va fi tinta ueni preluari.

"Pentru autoritatile publice, un lucru este clar: este preferabila a solutie amicala unui atac ostil din partea oricarei structuri economice", a spus Gueant.

Pe 24 ianuarie, Societe Generale a afisat o pierdere de 4,9 miliarde euro (7,28 miliarde dolari), in urma unei fraude interne efectuate de un trader in varsta de 31 de ani, Jerome Kerviel, care se afla acum sub investigatii.

In ciuda acestei pierderi, actiunile bancii s-au apreciat recent, pe fondul speculatiilor legate de o preluare.

Politicienii francezi au anuntat ca vor ca Societe Generale sa fie controlata in continuare de francezi. Multi analisti considera ca, in acest caz, posibile oferte din partea bancilor concurente franceze BNP Paribas si Credit Agricole ar fi favorite. .

Chestionat in legatura cu speculatiile legate de o posibila oferta din partea BNP Paribas, Gueant a raspuns ca "Depinde de Societe Generale sa isi hotarasca viitorul".

"Daca va iesi din criza pe cont propriu sau prin asocierea cu o alta banca? Decizia depinde de consiliul SocGen. Depinde, de asemenea, de indicatorii din piata. Suntem intr-un sistem financiar deschis si liberal", a adaugat acesta.

BNP Paribas a fost aproape de a achizitiona SocGen in 1999.

Gueant a reinnoit criticile aduse de politicieni modului in care Societe Generale a gestionat criza. Sarkozy a transmis ca liderii bancii ar fi trebuit sa isi asume responsabilitatea.

Intrebat daca e de parere ca Sarkozy a fost anuntat prea tarziu de problemele SocGen, Gueant a raspuns ca "sincer, cred ca presedintele a fost anuntat de situatia bancii cu o intarziere anormala".

NewsIn