Vacante exotice sau weekenduri romantice?

Data publicarii: 04-02-2008 | Turism

De la 200 de euro pana la 2.000 de euro, ofertele agentiilor pentru primavara 2008 nu rateaza Ziua indragostitilor sau plaja in tarile calde, noteaza Adevarul. Agentiile de turism incearca sa acopere perioada de extrasezon turistic in oferte cat mai incitante, pentru toate gusturile, toate ocaziile si pentru orice buzunar.

Desi romanii isi petrec, de obicei, concediile vara, sunt multi care au inteles ca sunt de vizitat destinatii exotice la un pret mai bun si in aceasta perioada. Practic, de la pensiuni si weekenduri in Romania la hoteluri luxoase in Caraibe, ori vizite romantice de Martisor, totul este la moda.

Luna februarie este de obicei plina de oferte de shopping la Istanbul, Viena, Budapesta, Barcelona, Milano ori Dubai. De asemenea, pentru Ziua indragostitilor, pe 14 februarie, agentiile au pregatit weekenduri prelungite in capitalele europene. Cum 1 si 8 martie cad intr-o zi de sambata, sejururile de macar doua zile in pensiuni ori intr-un oras romantic sunt iar pe lista companiilor de profil.

Vara este inca in toi in Thailanda, Egipt sau Kenya si cine stie acest lucru profita de pachete mai ieftine pentru o binemeritata vacanta.

"Avem confirmari de la agentiile de turism ca traficul de clienti este in crestere anul acesta, comparativ cu anul trecut. Sunt cerute vacantele exotice si circuitele in Asia sau America de Sud. In februarie-aprilie romanii merg in Dubai (la festivalul de shopping), in Tenerife (nu doar pentru ca e cald si se face plaja, dar tot in februarie insula din Atlantic sarbatoreste Carnavalul), in zona Caraibelor sau in insulele din Oceanul Indian.

La Hurghada si Sharm el Sheikh - din Egipt, se face plaja inclusiv iarna, Marea Rosie e un paradis al scufundatorilor si al celor pasionati de snorkeling. Aventurierii merg in Kenya, exista pachete care combina safary-ul cu un sejur la Oceanul Indian, iar cei indragostiti de spiritul Asiei au la dispozitie un circuit in Japonia, in perioada Sarbatorii Ciresului", a declarat Ciprian Enea, consultant in turism, pentru Adevarul.

80 de lei, pretul mediu pentru o noapte de cazare in Romania

Ofertele de Valentine's Day si de Martisor pot fi si mai accesibile ca pret daca sunt facute in tara. "Pensiunile din Bran-Moeciu, Rasnov, Cristian, Prejmer sunt cele mai solicitate. Gradul de ocupare din toate pensiunile tarii este destul de mare si in aceasta perioada, pentru ca in zonele montane se mai poate si schia", ne-a declarat Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). Acesta a adaugat ca preturile de cazare sunt, in medie, intre 70 si 80 lei/noapte, iar masa ajunge la 50-60 lei/persoana/zi.

Ofertele de Ziua indragostitilor au beneficiat in acest an de o campanie de marketing foarte atractiva. De exemplu, un minisejur la un hotel din Romania cuprinde sampanie, prajituri si cina in camera, o zi de rasfat la Spa (hidromasaj sau baie cu struguri, masaj uscat de relaxare, acces la piscina, sauna si jacuzzi), o cina romantica la lumina lumanarilor in restaurantul hotelului.

Meniul a fost intitulat sugestiv: "Pasiune pentru El - Placere pentru Ea". Conform reprezentantului ANAT, numarul celor care prefera sa petreaca un weekend romantic in tara este mai mare decat al celor care pleaca peste hotare pentru acest lucru.

"Cei care aleg destinatii exotice sunt oameni cu bani mai multi, iar numarul celor care calatoresc in aceasta perioada spre aceste locatii nu atinge 1.000 de persoane cumulat la toate agentiile. Multi au surpriza ca, din cauza faptului ca nu se face numarul minim de persoane - de 20 adica, pentru un grup - sa li se faca o oferta individuala, mai scumpa, daca totusi vor sa calatoreasca", mai spune Badulescu.

Integral in Adevarul