Romanii pot vota modelul viitoarei monede de 2 Euro

Data publicarii: 04-02-2008 | Finante-Banci

Toate tarile din zona euro vor emite, la inceputul lui 2009, o moneda metalica comemorativa de 2 euro, cu un model comun. Scopul este a sarbatori cea de-a zecea aniversare a lansarii UEM si a crearii monedei euro. Modelul este ales de catre cetatenii si rezidentii din UE, care isi vor putea exprima voturile pe un site web special creat in acest scop. Procesul de votare are loc in perioada 31 ianuarie - 22 februarie 2008.

Modelul cu cel mai mare numar de voturi va fi desemnat castigator. Dintre persoanele care au votat modelul castigator va fi ales un singur castigator. Premiul va consta intr-un set de monede metalice euro de colectie de mare valoare. Modelul castigator va fi anuntat pe 25 februarie 2008. La 1 ianuarie 1999, Euro a devenit moneda oficiala a UE iar sub autoritatea Bancii Centrale Europene (BCE), a fost introdusa o politica monetara unica. Bancnotele si monedele metalice nationale au continuat sa existe ca subdiviziuni ale monedei euro, fiind ulterior inlocuite fizic cu bancnote si monede metalice euro in 2002.

Uniunea Economica si Monetara (UEM) reprezinta cadrul politic si economic care sustine moneda euro si completeaza piata unica a UE. UEM a asigurat un nivel scazut al inflatiei si al ratelor dobanzilor in beneficiul consumatorilor si al intreprinderilor si a incurajat viabilitatea si durabilitatea finantelor publice. Introducerea monedei unice a condus la disparitia costurilor aferente schimburilor valutare si a facilitat comertul si examinarea comparativa a preturilor in cele 15 tari care constituie in prezent zona euro.

Realitatea Romaneasca

Ultimele stiri pe BankNews.ro: