Speculatiile cu domenii web devin afaceri profitabile

Data publicarii: 04-02-2008 | Afaceri

Un domeniu web disponibil poate fi inregistrat de oricine, chiar daca denumirea este marca inregistrata, noteaza Romania Libera. Daca cineva inregistreaza un anumit domeniu web, il poate vinde oricand catre o persoana fizica sau juridica la un pret mai mare decat cel initial. In cazul denumirilor tip "marca inregistrata" proprietarii de drept se pot adresa justitiei, fiind nevoie totusi de cateva luni pana sa intre in posesia domeniului dorit.

Companii precum Airfrance, Auchan, Bayer, Ikea sau Billa au trebuit sa isi recupereze domeniile .ro aferente in instanta, deoarece ele fusesera inregistrate de alte persoane. Din pacate, mult mai multe companii se afla in acest impas, iar procesul de recuperare nu este tocmai unul rapid si presupune cheltuieli destul de mari.

"In cazul marcilor inregistrate, cea mai buna cale de solutionare a problemei este WIPO (World Intellectual Property Organization), organizatie cu sediul la Geneva, care are un centru de arbitraj unde lucreaza trei avocati specializati in recuperarea domeniilor web", a declarat pentru Romania libera Eugenie Staicut, directorul RNC, autoritatea care se ocupa de gestionarea domeniilor .ro.

El a explicat ca dupa inregistrarea unei cereri si depunerea actelor necesare pentru un anume domeniu si plata a aproximativ 1.500 de dolari, o companie poate primi un raspuns in maximum 60 de zile. 

Staicut a mai spus ca mai exista o a doua optiune, si anume depunerea unei plangeri in instanta, dar procesele pot dura si doi sau trei ani pana la solutionarea cazului.

Integral in Romania Libera