Basescu si Sarkozy: Gaz de France va fi asociata proiectului Nabucco

Data publicarii: 05-02-2008 | Economie

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, la finalul intrevederii cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, ca s-a convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco.

"Am convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al Gaz de France in angajarea proiectului Nabucco", a declarat seful statului.

Proiectul Nabucco presupune construirea unui gazoduct de 3.300 de kilometri lungime pentru a transporta gaz provenind din Orientul Mijlociu si Asia catre Uniunea Europeana, trecand prin Turcia si sud-estul Europei, pentru a reduce dependenta europenilor de importurile din Rusia.

Cinci tari deja asociate (Turcia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria) sunt in cautarea a inca unui partener pentru a realiza pana in 2012 gazoductul, ce va porni din Caspica. O decizie referitoare la construirea conductei era asteptata la sfarsitul anului 2007, dar a fost amanata pentru primul trimestru al anului 2008, potrivit partenerului austriac din consortiu, grupul petrolier OMV.

Potrivit unei surse de la Viena apropiate dosarului, RWE, firma clasata pe locul al doilea pe piata energetica din Germania, citata adesea de presa ca favorita, ar fi fost pe punctul de a se alatura in curand celorlalte cinci grupuri energetice din Austria (OMV), Ungaria (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas).

Guvernul austriac a depus saptamana trecuta un proiect de lege referitor la realizarea gazoductului Nabucco, text care urmeaza sa asigure si alocarea finantarii publice necesare in Austria. Textul va fi examinat la 6 februarie de comisia pentru afaceri economice a Parlamentului de la Viena.

In ultimele saptamani, dupa ce Rusia a semnat cu Bulgaria si Serbia doua contracte importante pentru realizarea unui proiect concurent cu Nabucco, gazoductul South Stream, s-au intensificat declaratiile si eforturile celor interesati pentru a-i convinge pe sceptici ca Nabucco este inca un proiect fiabil.

"Proiectul Nabucco este tot in faza de planificare la fel ca si South Stream. Daca va exista destula vointa politica si investitii energice din partea UE si a sectorului privat, proiectul s-ar putea desavarsi. Este, intr-un fel, o cursa. Daca Nabucco se realizeaza primul, atunci South Stream nu mai are sens. Si viceversa", declara saptamana trecuta, intr-un interviu, seful comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Saryusz Jacek-Wolski.

NewsIn