Credit fara fluturasul de salariu

Data publicarii: 05-02-2008 | Finante-Banci

Nu putini sunt cei care au, pe langa un serviciu cu norma intreaga, si alte surse de venituri, din diverse colaborari. In momentul in care beneficiarii se hotarasc sa contracteze credite, au nevoie ca la aprobarea dosarului sa le fie luate in calcul toate sursele de venit, inclusiv cele suplimentare. Desigur, fiecare banca are propria politica de creditare, insa, in functie de situatie, analiza dosarului este personalizata, noteaza Curierul National.

Se pare ca usor, usor se instituie regula conform careia orice venit ce poate fi demonstrat cu acte si are caracter de permanenta va fi luat in considerare in calculul sumei maxime.

Indemnizatiile maternale acordate pentru cresterea copilului sunt venituri acceptate de catre unele banci in acordarea de credite. Daca mama nu este asigurata in sistemul public sau nu beneficiaza de concediu de maternitate, tatal poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului imediat dupa nasterea acestuia.

Alpha Bank este una dintre bancile care accepta astfel de venituri, insa beneficiarii nu pot fi  aplicanti directi, ci codebitori pe langa sot/sotie. Se iau in considarare in proportie de 100% pentru orice tip de credit, indiferent de destinatie.

La Volksbank, pe baza acestor venituri, beneficiarii pot fi aplicantii principali.
Si la Bancpost poate fi obtinut credit, cu acceptarea 100% a acestor venituri, cu o singura conditie: indemnizatia sa fie obtinuta cu minimum 1 luna inaintea solicitarii creditului. Banca solicita obligatoriu un codebitor. Acte necesare: decizie pentru acordarea indemnizatiei si adeverinta de venit pentru a se verifica nivelul salariului. Daca nivelul salariului este mai mic decat indemnizatia, se va lua in considerare acesta. Daca valoarea indemnizatiei este mai mica decat salariul, atunci se va lua in considerare aceasta.

Faptul ca veniturile provenite din comisioanele obtinute din vanzari sunt luate in considerare in obtinerea unui credit mai mare este o veste buna pentru angajatii din vanzari si cei de la companiile de asigurari. La o vechime de peste 2 ani in campul muncii, aceste venituri se iau in considerare 100%, iar la vechime mai mica de 2 ani, 75% la Alpha Bank. Acte necesare: carte de munca, adeverinta de salariu din care sa rezulte comisioanele din ultimele 12 luni, contractul de mandat sau agent, declaratia privind veniturile realizate si decizia de impunere pe anul precedent.

Contractele de mandat sau agent se iau in considerare 90% sau 80%, in functie de vechime, la Volksbank.

Stimulentele acordate de companii angajatilor sai se iau in considerare 75% la Alpha Bank. Este necesara dovedirea permanentei acestora, adeverinta de venit detaliata pentru veniturile realizate in ultimele 12 luni si copie dupa contractul in care sunt specificate valorile stimulentelor obtinute.

Ofiterii maritimi care au incheiate contracte individuale de munca pentru perioada nedeterminata sau determinata (caz in care perioada creditului nu poate fi mai mare decat perioada contractului) pot aplica pentru credite la Piraeus Bank, Alpha Bank, Bancpost, BCR, BRD. Se iau in considerare atat contractele incheiate in Romania, cat si cele incheiate in strainatate. Acte necesare pentru demonstrarea veniturilor: carnet de marinar, brevet, adeverinta cu specificarea veniturilor pe ultimele 3 luni, ultimul contract de imbarcare in care sa fie specificat venitul net si contractele de imbarcare inregistrate pe ultimii 3 ani.

Contractele de management si administrare sunt, mai nou, luate in considerare la Piraeus Bank, cu conditia ca sa fi fost incheiate de minimum 3 luni si sa aduca venituri minimum 6 luni in viitor. La Alpha Bank aceste venituri se iau in considerare 100%, dar cu indeplinirea unei conditii: daca solicitantul nu are vechime in munca, acest contract trebuie sa fi fost reinnoit cel putin o data.

La Volksbank, contractele de management si administrare se iau in considerare 90%, in conditiile in care acestea nu sunt exprimate procentual, ci in sume fixe. Foarte important, se accepta 3 luni vechime la actualul loc de munca daca exista vechime in munca peste 1 an, si 6 luni daca nu este vechime in munca deloc.

Atentie, insa, veniturile din strainatate nu se iau in considerare in cazul creditelor de nevoi personale sau auto, de obicei fiind solicitata garantie ipotecara.

Curierul National