Legea pensiilor private obligatorii, discutata in sedinta Guvernului
Data publicarii: 06-02-2008 | Finante-BanciMinisterul Muncii va solicita, miercuri, Guvernului sa ia o decizie privind garantiile in sistem si modalitatea de distribuire aleatorie a nehotaratilor la fondurile de pensii obligatorii, dupa care se va hotari daca legea se mai modifica, a spus presedintele CSSPP, Mircea Oancea.
Varianta de distribuire va fi decisa de Guvern in lipsa ajungerii la un consens la dezbaterea organizata, pe 28 ianuarie, de Ministerul Muncii privind cadrul legislativ al pensiilor private obligatorii (pilon II), cu referire in special la modalitatea de repartizare aleatorie a nehotaratilor la fondurile de pe pilonul II si la garantiile legale in sistem.
La dezbatere au participat reprezentanti ai administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii si ai organizatiilor sindicale si patronale.
"Noi ne ocupam de punerea in aplicare a legislatiei, ceea ce hotaraste Guvernul si Parlamentul", a mai spus Oancea.
"Opiniile pe care le-am primit in urma dezbaterii, le-am constituit intr-un memorandum, care se afla miercuri pe ordinea de zi a Guvernului", a declarat miercuri, ministrul muncii, Paul Pacuraru, care a adaugat ca executivul are de ales intre variantele discutate.
Paul Pacuraru mentionase, pe 28 ianuarie ca, propunerile primite de minister vor fi inaintate Guvernului printr-un raport constituit impreuna cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Casa Nationala de Pensii (CNPAS).
Administratorii si sindicatele au pareri impartite despre forma "loteriei" de repartizare a nehotaratilor
Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hosu, declarase ca pe piata pensiilor obligatorii s-au creat pozitii dominante care pot duce la eliminarea concurentei pe piata, in defavoarea salariatului. In ce priveste repartizarea aleatorie, seful Cartel Alfa considera ca este nevoie de o limitare a numarului sau a procentului de piata pe care un operator poate sa-l aiba, astfel incat sa poata exista cel putin patru operatori in sistem.
In schimb, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, este de parere ca nu se va modifica legea in ce priveste distribuirea aleatorie, "deoarece ar fi impotriva intereselor romanilor".
El considera ca orice fel de modificare in lege nu trebuie facuta decat in urma unor discutii aprofundate, chiar la nivel de Parlament.
Aviva a inaintat in urma cu doua saptamani o scrisoare deschisa in care cerea ca administratorii cu mai mult de 20% din piata pensiilor private obligatorii sa nu participe la distribuirea aleatorie a romanior nehotarati pentru a evita monopolizarea pietei de catre primii doi jucatori, care au deja peste o treime din piata.
Repartizarea aleatorie este definita in norma 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii. Repartizarea va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe pilonul II.
Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii de pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri