Cum ataci taxa auto

Data publicarii: 06-02-2008 | Auto

Ca sa primiti inapoi taxa de prima inmatriculare, trebuie urmati obligatoriu doi pasi: plangerea la Administratia Financiara si apoi chemarea in judecata, noteaza Evenimentul Zilei. Orice cetatean roman care a platit taxa de prima inmatriculare poate sa intenteze proces pentru a-si recupera banii. Drumul a fost deschis de decizia Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Tribunalului Arad, in urma careia firma Magura Impex a primit inapoi banii de pe taxa.

Cu toate acestea, cel putin cateva zeci de romani au esuat in aceasta incercare pentru ca nu au stiut care sunt etapele de urmat.

Primul pas este trimiterea la Administratia Financiara de pe raza locului de domiciliu a unei plangeri prealabile prin care se solicita restituirea taxei. Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. In termen de 30 de zile, Administratia Financiara este obligata, potrivit Codului Fiscal, sa raspunda daca este de acord sau nu cu cererea de restituire.

Daca nu ati primit niciun raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este negativ, si de fiecare data este, puteti trece la pasul al doilea: chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.

Atentie, insa: cererile de chemare in judecata a Administratiilor Finantelor Publice se depun doar la Sectiile Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal! Numeroase persoane au depus cereri la Tribunalele Comerciale, dar cererile lor au fost respinse ca fiind gresit indreptate. Nu au avut castig de cauza nici cei care au chemat in judecata Administratiile Finantelor fara a depune plangerile prealabile, sarind deci peste pasul intai.

Pasii care trebuie urmati

1. Plangere la Administratia Financiara de la domiciliu, prin care se cere restituirea taxei. Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. Daca n-ati primit raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este nefavorabil, urmeaza pasul al doilea:

2. Chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.

Integral in Evenimentul Zilei