Mai sunt banii romanilor in siguranta la banci?

Data publicarii: 07-02-2008 | Finante-Banci

Ce reprezentativitate au pentru sistem cazuri precum cele de la BRD sau BancPost? Dupa incompetenta functionarilor, fraudele se pare ca devin principala problema a sistemului bancar romanesc, noteaza Curentul. Si cand spunem fraude nu ne referim la deja banalele furturi de bancomate, ci la operatiuni financiare complexe.

Dezvoltarea din domeniu a facut ca bancile sa angajeze tot mai multi oameni fara experienta. Dincolo de birocratia si badarania unor functionari care nu stiu sa se comporte cu clientii, bancile au din ce in ce mai des probleme cu fraudele produse de proprii angajati. Cel mai recent exemplu este cel de la BRD-Groupe Societe Generale.

O angajata a sucursalei BRD din Craiova a furat opt milioane de lei (80 de miliarde de lei vechi sau echivalentul a peste 2,2 milioane de euro), bani pe care i-a transferat si ridicat fara autorizare, prin utilizarea fara drept a parolei de acces a directorului sucursalei bancare la care era angajata.

Mihaela Rosana Bitu a fost arestata preventiv alaturi de alti trei complici, pentru constituirea unui grup infractional organizat, fraude financiare, mai multe infractiuni informatice si spalare de bani, a anuntat Ministerul Public.

Au fost, de asemenea, arestate preventiv alte trei persoane - Doru Meosu, Paul Vasile Manzu si Osman Tunc. Jumatate din cele opt milioane de lei au fost transferati in contul lui Tunc, el fiind retinut chiar in timp ce astepta sa ridice banii de la o unitate a bancii din Bucuresti. Diferenta a intrat in contul inculpatului Doru Meosu, cont deschis de acesta la o agentie din Timisoara.

La 1 februarie 2008, Meosu a reusit sa ridice, in numerar, o parte din suma ce-i fusese transferata in cont - 1,5 milioane de lei. Imediat dupa ce i-a retras, Meosu i-a dat banii lui Paul Vasile Manzu, acesta din urma dand sacosa de bani unei persoane care il astepta in afara sediului bancii.

Procurorii DIICOT Timis continua ancheta, incercand sa stabileasca daca mai sunt si alte persoane implicate in operatiune si sa stabileasca exact traseul banilor sustrasi.

Reprezentantii BRD sustin ca suma a fost recuperata aproape in intregime, mai putin echivalentul a circa 300.000 de euro, pentru care a fost impus sechestru asigurator asupra bunurilor persoanelor respective.

BRD are ca actionar majoritar banca franceza Societe Generale, institutie de credit ce a fost implicata intr-un scandal la nivel international, cauzat de un incident asemanator: o frauda record de 4,9 miliarde de euro produsa de un trader francez in urma cu doar o saptamana.

Un alt exemplu de frauda produsa de proprii angajati este cel de la inceputul anului, cand directorul unei sucursale Bancpost din Capitala a sustras peste 100.000 de euro din seiful institutiei pe care o conducea. Mai mult de jumatate din suma a pierdut-o la cazinou, dupa care s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc.

Curentul