BERD vrea sa devina actionar in firmele mijlocii romanesti

Data publicarii: 08-02-2008 | Finante-Banci

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vrea sa continue programele de finantare a companiilor romanesti, in special a celor mijlocii, vrand sa se implice si in actionariatul acestora, a declarat joi, la Bucuresti, presedintele BERD, Jean Lemierre.

Economia Romaniei creste puternic, capitalurile straine intra constant pe piata interna, iar sectorul bancar este unul foarte bun, a declarat presedintele BERD. "Vrem sa sprijinim din ce in ce mai mult firmele din Romania si vrem sa ne implicam mai mult in companiile medii si chiar sa intram in actionariat", a precizat Lemierre. Prioritatile declarate de BERD sunt companiile din domeniile energiei si infrastructurii.

Banca planuieste sa directioneze o treime din investitiile facute in Romania, in 2008, catre sectorul energetic, institutia axandu-se pe trei segmente principale, a declarat la sfarsitul anului trecut, directorul grupului BERD, Olivier Descamps. Directorul BERD a anuntat ca investitiile institutiei in Romania vor creste "probabil semnificativ" anul acesta fata de 2007, cand banca a investit aproximativ 350 milioane euro.

BERD a lansat, luna trecuta, o linie de finantare a proiectelor de eficienta energetica prin care bancile pot lua imprumuturi din care sa finanteze mai departe firme in vederea imbunatatirii eficientei energetice.

BERD a acordat in cadrul acestui program imprumuturi catre trei banci din Romania in valoare de 35 milioane euro. Banca Comerciala Romana (BCR) a luat un imprumut de 20 milioane euro, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) - 10 milioane euro, iar Banca Transilvania - 5 milioane euro.

Imprumutul acordat BCR a ridicat la 115 milioane euro valoarea finantarilor de catre BERD a Bancii Comerciale Romane, la 30 milioane euro imprumuturile acordate CEC si la 68 milioane euro finantarile acordate catre Banca Transilvania.

BERD a mai acordat, pana in prezent, 22 de imprumuturi, in valoare de 380 milioane euro pentru proiecte in sectorul infrastructurii municipale si de mediu din Romania. In cele 27 de tari in care opereaza, suma investita de BERD pe acest segment este de 2 miliarde euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: