La ce alimente se aplica TVA de 5%?

Data publicarii: 08-02-2008 | Finante-Banci

Proiectul privind reducerea taxei pe valoarea adaugata deschide o discutie mai veche privind componenta listei produselor "de baza", noteaza Evenimentul Zilei. Adoptarea, miercuri, in Senat, a propunerii legislative privind reducerea TVA la 5% pentru produsele "de baza" redeschide dezbaterea asupra continutului acestei liste. In proiectul de lege este prevazuta reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru "paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar". Producatorii se intreaba insa daca doar aceste cinci categorii de produse pot fi considerate "de baza".

Niciunul dintre executivele de pana acum nu si-a asumat o dezbatere privind aceasta delimitare. "Am ales aceste cinci produse pentru ca la ele se face referire de obicei ca produse de baza", a declarat initiatorul proiectului, PSD-istul Ilie Sarbu. Proiectul nu detaliaza ce produse vor fi taxate cu TVA redus.

"Daca doar laptele va fi taxat cu 5%, producatorii vor fi mai interesati sa continue afacerea strict pe lapte, renuntand la produsele derivate", a declarat ieri Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Potrivit lui Ilie Sarbu, clarificarea nu era necesara.
 
"In functie de continutul de materie prima, un produs apartine sau nu unei categorii. Producatorii cunosc acest lucru", a spus Sarbu. "Orice produs care are in componenta sa 20% lapte este considerat produs lactat si va avea TVA de 5%. Este similar si pentru celelalte categorii", explica pre- sedintele Patronatului Laptelui, Valeriu Steriu. Producatorii dau ca sigura ieftinirea alimentelor, daca proiectul de lege va fi aprobat de Camera decizionala.

"Reducerea TVA va determina cresterea volumelor vandute, ceea ce va conduce la rentabilitatea costurilor si la scaderea preturilor in industria alimentara. Carnea se va ieftini cu pana la 14%", potrivit presedintelui Patronatului Carnii. Un alt argument al producatorilor pentru sustinerea proiectului este exemplul celorlalte tari din Uniunea Europeana. "Marea Britanie are TVA zero la produse alimentare, chiar si la cele comercializate in restaurante. Lista tarilor cu TVA mic la produsele alimentare este foarte lunga. Trebuie sa ne permitem si noi o astfel de masura", a spus Minea.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: