Banii europeni cresc veniturile consultantilor
Data publicarii: 08-02-2008 | AfaceriFirmele din domeniu si-au infiintat departamente speciale pentru consilierea celor care vor sa acceseze fonduri structurale, noteaza Adevarul. Marile companii de consultanta au identificat noi directii de crestere a businessului si s-au pregatit din vreme pentru a face fata provocarii iscate de accesarea fondurilor structurale.
Tintele stabilite vizeaza acoperirea a peste 10% din piata de consultanta din domeniu, cu un ritm estimat de crestere a veniturilor de aproximativ 15%, anual.
Dezvoltarea se bazeaza pe experienta din alte tari europene unde au implementat deja aceste departamente si unde ratele de succes ale proiectelor asistate au fost de pana la 100%.
Principalii clienti care au apelat deja la companiile de consultanta sunt in general firmele mari, dar si firme si regii de stat. "Avem 50 de proiecte elaborate pentru companii straine si locale, in stadiul final de pregatire si pentru care asteptam data lansarii apelurilor pentru obtinerea finantarii.
Dintre acestea, doar o treime sunt pentru institutiile de stat", a declarat, pentru "Adevarul", Ivo Maryska, manager EU Grants & Incentives in cadrul Deloitte Romania. Potrivit acestuia, compania incearca in prima faza sa identifice oportunitati de dezvoltare prin accesarea fondurilor structurale pentru clientii Deloitte deja existenti.
Companiile mari asigura cererea de proiecte
Firmele private mari sunt motorul de crestere pe acest segment si pentru o alta mare casa de consultanta: PriceWaterHouse Coopers (PwC). "In cazul institutiilor publice participam la licitatiile lansate de autoritatile contractante pentru proiectele de asistenta tehnica finantate de donatori externi sau din bugete proprii.
Prin urmare, cererea depinde de nevoia de asistenta a institutiilor publice, disponibilitatea resurselor de finantare, modul in care sunt intocmite dosarele de licitatie, transparenta evaluarii.
Din aceste motive, in prezent, ponderea clientilor din sectorul public este redusa, in speta de 10%", a precizat Emilian Radu, partener EU&public Sector Services in cadrul PwC. Potrivit acestuia, principalii clienti ai PwC sunt companiile private mari care "ni se adreseaza in mod direct pentru a gasi cea mai optima solutie de finantare a proiectelor lor de investitii".
Proiectele pregatite de cei doi mari jucatori acopera toate domeniile de activitate, de la zona de IT si pana la zona de resurse umane. "Cererea cea mai mare s-a manifestat pentru proiecte in domeniul turismului si mediului - energie regenerabila, dar finantarea specifica din fonduri structurale nu a fost demarata inca", spune Emilian Radu.
Maryska considera ca o componenta importanta a programelor operationale o constituie finantarea pentru dezvoltarea resurselor umane. "Aceste fonduri vor ajuta companiile sa-si implementeze corect si eficient strategiile ce privesc formarea personalului, prin acoperirea nevoilor de training. In plus, exista companii care solicita aceste sume pentru majorarea capacitatilor de productie sau pentru achizitia de echipamente tehnologice", a mentionat Maryska.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri