Banii europeni cresc veniturile consultantilor

Data publicarii: 08-02-2008 | Afaceri

Firmele din domeniu si-au infiintat departamente speciale pentru consilierea celor care vor sa acceseze fonduri structurale, noteaza Adevarul. Marile companii de consultanta au identificat noi directii de crestere a businessului si s-au pregatit din vreme pentru a face fata provocarii iscate de accesarea fondurilor structurale.

Tintele stabilite vizeaza acoperirea a peste 10% din piata de consultanta din domeniu, cu un ritm estimat de crestere a veniturilor de aproximativ 15%, anual.

Dezvoltarea se bazeaza pe experienta din alte tari europene unde au implementat deja aceste departamente si unde ratele de succes ale proiectelor asistate au fost de pana la 100%.

Principalii clienti care au apelat deja la companiile de consultanta sunt in general firmele mari, dar si firme si regii de stat. "Avem 50 de proiecte elaborate pentru companii straine si locale, in stadiul final de pregatire si pentru care asteptam data lansarii apelurilor pentru obtinerea finantarii.

Dintre acestea, doar o treime sunt pentru institutiile de stat", a declarat, pentru "Adevarul", Ivo Maryska, manager EU Grants & Incentives in cadrul Deloitte Romania. Potrivit acestuia, compania incearca in prima faza sa identifice oportunitati de dezvoltare prin accesarea fondurilor structurale pentru clientii Deloitte deja existenti.

Companiile mari asigura cererea de proiecte

Firmele private mari sunt motorul de crestere pe acest segment si pentru o alta mare casa de consultanta: PriceWaterHouse Coopers (PwC). "In cazul institutiilor publice participam la licitatiile lansate de autoritatile contractante pentru proiectele de asistenta tehnica finantate de donatori externi sau din bugete proprii.

Prin urmare, cererea depinde de nevoia de asistenta a institutiilor publice, disponibilitatea resurselor de finantare, modul in care sunt intocmite dosarele de licitatie, transparenta evaluarii.

Din aceste motive, in prezent, ponderea clientilor din sectorul public este redusa, in speta de 10%", a precizat Emilian Radu, partener EU&public Sector Services in cadrul PwC. Potrivit acestuia, principalii clienti ai PwC sunt companiile private mari care "ni se adreseaza in mod direct pentru a gasi cea mai optima solutie de finantare a proiectelor lor de investitii".

Proiectele pregatite de cei doi mari jucatori acopera toate domeniile de activitate, de la zona de IT si pana la zona de resurse umane. "Cererea cea mai mare s-a manifestat pentru proiecte in domeniul turismului si mediului - energie regenerabila, dar finantarea specifica din fonduri structurale nu a fost demarata inca", spune Emilian Radu.

Maryska considera ca o componenta importanta a programelor operationale o constituie finantarea pentru dezvoltarea resurselor umane. "Aceste fonduri vor ajuta companiile sa-si implementeze corect si eficient strategiile ce privesc formarea personalului, prin acoperirea nevoilor de training. In plus, exista companii care solicita aceste sume pentru majorarea capacitatilor de productie sau pentru achizitia de echipamente tehnologice", a mentionat Maryska.

Integral in Adevarul