Bancile negociaza doar cu anumiti clienti conditiile de creditare

Data publicarii: 11-02-2008 | Finante-Banci

Doar daca imprumuti sute de mii de euro te poti aseza la masa negocierii pentru a scapa de comisioane, noteaza Gandul. Negocierea conditiilor de creditare nu a devenit inca o practica pe piata bancara romaneasca. Scenariul contractarii unui credit este aproape la fiecare banca acelasi: spui ce doresti iar consilierul de credit iti comunica ce poti sa primesti, faci dosarul si intr-un final semnezi contractul de creditare pe care-l vezi doar atunci, moment in care poti sa descoperi (daca cunosti ceva notiuni juridice) si toate costurile imprumutului.

Le accepti si iti platesti cuminte rata luna de luna. Bancherii spun ca in realitate conditiile de creditare ar trebui negociate iar discutiile ar trebui sa se poarte pe contract si nu pe un flyer de promovare a unui produs bancar.

Durata creditului, o facilitate

Fie ca vorbim de comisioanele de acordare, de administrare sau de cele de rambursare anticipata, cu toate pot ajunge si chiar depasi 3% din suma imprumutata in functie de banca si tipul creditului solicitat. Pe langa acestea mai pot exista si alte comisioane mult mai mici la care se adauga dobanzile aferente imprumutului, destul de mari in Romania.

Pentru un credit de cateva zeci de mii de euro, cea mai buna varianta este sa mergi din banca in banca pentru a gasi oferta cea mai avantajoasa. In schimb, daca iti permiti sa te indatorezi cu cel putin 300.000 de euro la banca, poti trage nadejde ca bancherii se vor aseza cu tine la masa negocierii. Acest lucru este recunoscut si de oficialii BNR care subliniaza faptul ca, in definitiv, si stabilirea perioadei pe care se va derula contractul poate fi interpretata ca o forma de negociere.

"De principiu, la toate institutiile bancare se poate negocia. Probabil ca pentru bunurile de consum, unde sumele nu sunt foarte mari, conditiile sunt standard. Pe de alta parte, durata pe care semnezi este si el un termen contractual care se poate negocia", a comentat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Comisioanele se pot "discuta"

Potrivit brokerilor de credite, pentru a reduce din costul total al creditului, cele mai mari sanse de negociere le ai pe marginea taxelor si comisioanelor, si mai putin atunci cand vine vorba de dobanzi. In acest caz se poate cere cel mult diminuarea marjei de profit adaugata de banca indicilor EURIBOR sau LIBOR in stabilirea dobanzilor variabile si nicidecum acordarea unei dobanzi fixe pentru toata perioada de creditare, mai ales cand acesta se intinde pe 20-30 de ani.

Cat priveste celelalte costuri, acestea se pot elimina doar daca nu e vorba de o taxa sau un comision aducator de venituri importante pentru banca, in caz contrar putand doar sa fie redus. Tot de la acestia am aflat ca se pot obtine conditii mai bune de creditare si daca lucrezi la o companie care are incheiat un parteneriat cu banca de la care vrei sa te imprumuti.

Integral in Gandul