BNP Paribas nu planuieste o preluare ostila a bancii Societe Generale

Data publicarii: 12-02-2008 | International

Banca franceza BNP Paribas nu planuieste o preluare ostila a rivalilor de la Societe Generale, insa ar putea fi interesata de un acord amical cu aceasta, a afirmat luni o sursa avizata, informeaza Reuters.

Potrivit sursei, oferta BNP de 93 euro pe actiune pentru Societe Generale a fost o "pacaleala". "Ideea unei eventuale preluari ostile nu a fost propusa in consiliul de conducere", a adaugat sursa.

"Ar putea fi vorba despre o abordare amicala. Daca Societe Generale considera un eventual parteneriat ca fiind o miscare inteligenta, atunci s-ar putea face ceva".

Pe 24 ianuarie, Societe Generale a afisat o pierdere de 4,9 miliarde euro (7,28 miliarde dolari), in urma unei fraude interne cauzate de un trader in varsta de 31 de ani, Jerome Kerviel, care se afla acum sub investigatii.

In ciuda acestei pierderi, actiunile bancii s-au apreciat recent, pe fondul speculatiilor legate de o preluare.

Problemele recente ale Societe Generale au contribuit la reluarea unor zvonuri pe piata, conform carora banca franceza ar putea fi preluata de catre cea mai mare banca listata din Franta, BNP Paribas.

Alti analisti au speculat ca SocGen ar putea fi vulnerabila unor preluari de tipul ABN Amro, care duc la impartirea bancii.

Politicienii francezi au anuntat ca vor ca Societe Generale sa fie controlata in continuare de francezi. Multi analisti considera ca, in acest caz, posibile oferte din partea bancilor concurente franceze BNP Paribas si Credit Agricole ar fi favorite.

BNP Paribas a fost aproape de a achizitiona SocGen in 1999.

NewsIn