Ghetea: Credite doar in moneda in care iei salariul

Data publicarii: 12-02-2008 | Finante-Banci

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a anuntat ca va propune spre discutie introducerea unei norme care sa restrictioneze accesul persoanelor fizice la creditele in valuta. Masura ar fi menita sa protejeze populatia in fata riscului valutar.

Radu Gratian Ghetea considera ca o decizie a Bancii Nationale in acest sens ar fi necesara, pentru a putea fi impusa intregului sistem bancar. "Este o parere personala dar o sa o ridic si in cadrul asociatiei. Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute. Eu cred ca este simplu a spune ca persoanele fizice trebuie sa se imprumute in valuta in care castiga. Daca cineva vine si demonstreaza ca are salariul in valuta normal ca atunci poate avea acces", a declarat Ghetea.

Si nu doar atat. Presedintele ARB crede ca masura este aplibaila si in cazul firmelor, care s-ar putea supune acelorasi reguli.

"Putem extinde si la firme, cele care castiga sau au venituri in valuta", a completat Ghetea.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a admis ca institutia pe care o conduce, Casa de Economii si Consemnatiuni, are un portofoliu de credite predominant in lei. "CEC crediteaza in mare masura in lei, mai putin in valuta. Clientii nostri nu au fost foarte mult expusi la deprecierea leului", a declarat Ghetea.

Restrictionarea accesului la creditul in valuta in care ai veniturile ar reduce considerabil riscurile pentru partofoliul de credite acrodate persoanelor fizice.

The Money Channel